‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriNicolae Pascal: Testăm un soi de măr pentru cultivare ecologică. Piața cere produse eco

Nicolae Pascal: Testăm un soi de măr pentru cultivare ecologică. Piața cere produse eco

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața produselor ecologice este în plină expansiune în ultimii ani. În ciuda faptului că pandemia a stopat puțin creșterea, interesul consumatorilor față de produsele ecologice crește, iar acest fapt imprimă noi reguli pe piața produselor agro-alimentare.

Cererea pentru fructele ecologice, la fel, este în creștere, astfel că tot mai mulți pomicultori din Europa se orientează spre cultivarea ecologică a fructelor. În 2019, vânzările produselor ecologice în Europa au însumat 45 de miliarde de dolari (106 miliarde la nivel global), potrivit FIBL.

Nicolae Pascal, producător cu o experiență vastă în domeniu, spune că interzicerea a o bună parte de substanțe active, dar și cererea tot mai mare, fac necesară conversia la agricultură ecologică și a producătorilor autohtoni.

„Produsele ecologice sunt o cerință a pieței, a consumatorilor: fără chimie, fără produse cancerigene. Astfel, pentru a ne menține pe piață în următorii ani, pentru o bună parte din fructe va fi necesară creșterea ecologică. Cantitatea de reziduuri admise în fructe a fost redusă drastic, la fel ca și numărul total de substanțe admise, ceea ce înseamnă că, spre exemplu pentru mere, va fi necesar să lucrăm cu 3-4 produse pentru realizarea tratamentelor.

Acest lucru e practic imposibil, ținând cont de faptul că la producerea convențională cerințele de calitate sunt altele. Respectiv, producerea ecologică devine o necesitate”, a menționat pentru Agrobiznes Nicolae Pascal.

Producătorul a inițiat testarea unui soi de măr rezistent la mai multe boli în scopul înregistrării acestuia și cultivării ulterioare.

„Am înființat un lot de testare a unui noi soi de măr. Local, acesta va avea denumirea de Magic Star. Dacă soiul se va dovedi a fi pretabil cultivării în zona noastră, îl vom înregistra oferind posibilitatea de a-l cultiva și altor producători interesați”.

La nivel internațional, soiul este cunoscut sub denumirea de Natyra și este apreciat de către consumatori, fiind în topul preferințelor dintre varietățile cultivate în sistem ecologic, potrivit unor sondaje.

‹ adv ›

Soiul are o bună rezistență la rapăn și o perioadă bună de păstrare, iar producătorul va verifica cum se manifestă caracteristicile sale în condițiile zonei noastre.

„Planific să defrișez plantațiile cu soiuri sensibile la boli și să le înlocuiesc cu cele ce au o rezistență bună, pretabile pentru agricultura ecologică. Sistemul ecologic de producere este destul de complicat, necesită amplasarea plantației la minim 1 km de cele convenționale, monitorizarea dăunătorilor cu ajutorul capcanelor cu feromoni, instalarea plaselor, însă aceasta e realitatea căreia trebuie să ne adaptăm”.

Ce ține de piața de desfacere pentru merele ecologice, ținta sunt țările UE. Pentru produsele ecologice fiind oferite și prețuri, în medie, cu 20-30% mai mari, rentabilitatea obținută într-un final ar fi cam aceeași ca și pentru merele convenționale.

„Soiurile rezistente la boli nu au așa caracteristici bune la capitolul productivitate. Luând în calcul cheltuielile pentru lucrările de întreținere și producția obținută, în cazul producerii eco avem un sinecost cu 20-30% mai mare per kilogram. Aceste cheltuieli însă se justifică obținând un preț mai mare la comercializare. În plus, există piață de desfacere cu o cerere ce crește an de an”.

Vom reveni în perioada de recoltare cu informații privind calitatea primelor mere obținute de pe lotul demonstrativ cultivat aplicând metode ecologice.

‹ adv ›

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›