A cincea zi de război în Ucraina: Kievul rezistă. Avioane de luptă din Belarus zboară spre Ucraina

Începe cea de-a cincea zi de război în Ucraina. Discuțiile dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei ar putea avea loc în această dimineață. Tot de astăzi intră în vigoare sancțiunile UE care interzic tranzacțiile cu activele Băncii Centrale a Rusiei. 

Moldova.org îți propune să vezi cele mai importante evenimente care s-au produs în noaptea de duminică spre luni în Ucraina.

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor ( SSCSPI) din Ucraina a anunțat pe la ora 04:00 că la Kiev și Harkov se aud din nou explozii și împușcături. Înainte de asta, în capitală au fost câteva ore de liniște. Ulterior, generalul colonel Alexander Sîrskii, responsabil de apărarea capitalei, a anunțat că noaptea coloane de trupe rusești au încercat să ia cu asalt  periferia Kievului, dar fără rezultat. „Toate mișcările inamicului au fost sub control – ucrainenii au distrus coloanele de echipamente. Trupele ruse de lângă Kiev sunt demoralizate și epuizate. Situația din capitală este sub control”, se arată în mesaj. 

Trupele ruse continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene. Astăzi, 28 februarie, în jurul orei 2:45, una dintre rachetele inamice a lovit o clădire de locuințe din centrul orașului Cernihiv. Incendiul a cuprins două etaje inferioare ale clădirii . Martorii oculari raportează o femeie rănită. SSCSPI a publicat imagini video de la fața locului. 

Au apărut imagini video cum avioane de luptă din Belarus zboară spre Ucraina. Imaginile video au fost difuzate pe Telegram de SSCSPI.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat pe pagina sa de Facebook o informație în care anunță că trupele ruse înaintează din zona de nord spre Kiev. „Din Polessia, în direcția Kievului, inamicul încearcă să reia ofensiva, lansând un ponton care traversează râul Irpin în zona Demidov. Încercarea invadatorilor de a captura orașul Irpin a eșuat. Forțele de apărare ucrainene au distrus noile echipamente inamice!”, se arată în comunicat. Precizăm că, acum trei zile, armata de la Kiev a aruncat în aer podul peste râul Irpin, lângă satul Demidov, pentru a împiedica înaintarea forțelor armate ruse pe teritoriul său.

În același comunicat se mai arată că forțele aeriene ale Ucrainei contracarează atacurile aeriene ale inamicului. „Se poartă o luptă sistematică împotriva câtorva grupuri de sabotaj și recunoaștere, formate de la 3 la 15 persoane cu arme, care poartă uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei, dar veste antiglonț ale Federației Ruse”, mai arată sursa citată.

Șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat pe Facebook că orașele Șceastea și Stanița Luhansk sunt în pragul unei catastrofe umanitare. „Localitățile sunt ocupate și aproape făcute una cu pământul…Infrastructura a fost masiv avariată din cauza bombardamentelor ocupanților. Oamenii sunt mereu în subsoluri. Nu putem evacua populația sau la cel puţin să le aducem pâine şi apă oamenilor. Nu există comunicații și posibilitatea de a le reface”, a spus el. Gaidai a făcut apel la organizațiile internaționale pentru ajutor: „Trupele ruse trebuie să oprească bombardamentele și să permită autorităților ucrainene legitime să ofere asistență populației și să prevină o catastrofă umanitară.”

Biroul de proiectare „Luci”  din Kiev a predat apărătorilor Ucrainei toate produsele sale, care erau  pregătite pentru export. Este vorba despre zeci de sisteme antitanc „Skif” și „Korsar”. Acestea lovesc țintele la o distanță de până la 5 km și, respectiv, până la 2,5 km.

În timpul ofensivei trupelor ruse din centrul regional Ivankov, regiunea Kiev, a ars muzeul de istorie locală, unde erau depozitate lucrări ale artistei de renume mondial Maria Primacenko. Acest lucru a fost anunțat în noaptea de 28 februarie de directorul Rezervației istorice și culturale Vîșgorod, Vlada Litovchenko.

Între timp:

Întâlnirea delegațiilor ucrainene și ruse de la hotarul ucrainean-belarus ar putea avea loc azi dimineață, 28 februarie, în apropierea râului Pripeati, anunță presa din Ucraina.

Noile sancțiuni UE contra Rusiei intră oficial în vigoare. Astfel, sunt interzise operațiunile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Centrale a Rusiei. Spațiul aerian al UE a fost închis pentru companiile aeriene ruse.

The Guardian scrie că autoritățile britanice iau în considerare posibilitatea de a interzice navelor rusești să intre în porturile britanice.

Legiunea franceză, formată din infanteriști de înaltă calificare, le permite ucrainenilor din legiune să plece pentru a-și apăra Patria. În același timp, ei au voie să păstreze echipamentul complet, scrie Centrul de Combatere a Dezinformării din subordinea Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.