Ce înseamnă sancțiunile internaționale pentru economia Rusiei și viața oamenilor de rând

Până acum, sancțiunile economice aplicate Federației Ruse au afectat, fără îndoială, nivelul de trai general, însă nu și confortul casnic atins de ruși în ultimii 30 de ani.

Poporul rus, spune jurnalistul Novaya Gazeta Dmitri Prokofiev, nu este unul bogat în sensul tradițional al cuvântului, cu unele excepții. Însă viața în metropolele rusești cu supermaketuri 24/7, cu industrie de catering dezvoltată, cu unul dintre cele mai bune Fintech-uri din lume, Internet accesibil – este una cu adevărat confortabilă.

Acestui confort, spune jurnalistul, ar putea să-i vină sfârșitul. Mai degrabă, confortul va rămâne, poate chiar va crește, pentru un grup foarte restrâns de populație.

În materialul său de analiză, Prokofiev menționează că optimismul economic al autorităților ruse s-a bazat pe patru direcții importante:
  1. Rezervele uriașe de aur și de schimb valutar ale Băncii Centrale (630 de miliarde de dolari).
  2. Venituri uriașe din export (aproape 500 de miliarde de dolari anul trecut).
  3. Fondul Național de Asistență Socială (mai mult de 110 miliarde USD).
  4. Prețurile ridicate ale petrolului (mai mult de 100 USD pe baril).

Criză de valută străină și creșterea prețurilor

Sancțiunile împotriva băncilor și deconectarea de la sistemele internaționale de plăți sunt, în primul rând, sancțiuni împotriva capacității Federației Ruse de a desfășura comerț internațional. Totuși, restricțiile nu vor afecta exportul de materii prime – singura șansă a Federației Ruse de a furniza venituri în valută.  Pentru cumpărători, aceasta poate însemna o reducere a gamei de produse din magazine și creșterea prețurilor la bunurile de larg consum.

Începând cu 1 februarie 2022, Banca Centrală a Federației Ruse avea rezerve de 630,2 miliarde de dolari, inclusiv 113,5 miliarde de dolari din partea lichidă a Fondului Național de Asistență Socială. Aproape jumătate din rezervele de aur (311,2 miliarde dolari) sunt plasate în titluri străine, un sfert (151,9 miliarde dolari) – pe depozite în bănci comerciale și centrale străine. Rezervele de aur de 132,2 miliarde de dolari (21%) se află în seifurile Băncii Centrale din Rusia. 

Aurul care este stocat în Federația Rusă și astfel „protejat” de confiscarea fizică se poate dovedi a fi inutil: sancțiunile cu greu vor permite să fie vândut pe piața mondială pentru valută. Acest lucru ar putea aduce blocarea rezervelor în măsură de 77%.

Reducerea fluxului de valută străină într-o țară înseamnă scăderea ofertei acestei monede pe piață, iar ofertă mai mică înseamnă prețuri mai mari. Banca Centrală întârzie scăderea dolarului prin vânzarea fondurilor sale de rezervă. Dar  „rezervele” nu sunt  proprietatea Băncii Centrale. Rolul rezervelor e să asigure participanților la comerțul internațional accesul la fonduri în orice moment, indiferent ce se întâmplă cu băncile unde își țin conturile în valută. Nu există rezerve – nu există nici acces la conturile cu valută străină. 

Cel mai simplu exemplu care ilustrează sancțiunile și rezervele bancare: Imaginează-ți că stai la casa unui supermaket cu un cărucior plin cu mărfuri. Atunci când vrei să plătești, afli că cardul tău bancar nu funcționează, iar banii cash pe care îi ai nu sunt suficienți. Ai un inel pe deget care poate fi amanetat la casa de amanet de vizavi – dar cât vei primi pentru el? Poți cere un împrumut de la un vecin la coadă – dar oare el are cash? Nici transferurile bancare nu merg. Sau ar vrea el să te ajute? În această situație va trebui să descarci căruciorul și să lași în el doar lucrurile esențiale. Imagineză-ți că aceeași poveste se întâmplă cu toți clienții din supermaket. E un scenariu realist pentru piața rusă.

Incapacitate de plată a ratelor ipotecare

Cheltuielile unei familii care locuiește într-un apartament ipotecat sunt plata ratei lunare și cheltuielile de trai. Acum, când cheltuielile de trai cresc brusc, spre deosebire de venituri, familiile care și-au cumpărat apartamente prin programele naționale se vor afla în incapacitatea de a-și plăti ratele pentru casă. Apariția pe piață a unui număr atât de mare de „apartamente falimentare” va produce consecințe grave pentru industria construcțiilor în ansamblu. 

Pe de altă parte, este important să fie analizat și efectul embargoului asupra petrolului de care poate profita Rusia. S-ar descurca planeta fără materii prime rusești? Nu ar însemna asta paralizarea economiei mondiale?

Cert este că lumea are deja experiența de a trăi într-o economie aproape paralizată – acum doi ani, în timpul carantinelor stricte. S-a descurcat. Economia Rusiei reprezintă acum 1,5% din cea a lumii. Iar asta spune multe, concluzionează jurnalistul.

Traducere și adaptare de Oxana Greadcenco. Textul original îl găsești aici.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.