Companiile IT și refugiații din Ucraina beneficiază de susținere din partea ATIC Moldova

Companiile IT din Republica Moldova pun umărul pentru a susține refugiații din Ucraina. Specialiști IT voluntari, asistență pentru cazare și transport, asistență juridică și contabilă, suport pentru facilitarea programului IT Viza, spații de muncă pentru angajați în incinta organizațiilor și companiilor din Moldova – acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pe care își propune să le întreprindă Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), împreună cu membrii săi, pentru susținerea companiilor IT din Ucraina. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Consiliul ATIC, care se angajează atât individual, cât și în parteneriat cu companiile membre, să ajute businessul de profil din statul vecin să reziste acestei crize.

Acțiuni de susținere a companiilor IT din Ucraina

Printre acțiunile care urmează a fi desfășurate de ATIC și companiile membre, pentru a menține activitatea companiilor IT din Ucraina și pe timp de război, se numără:

  • Asigurarea cazării și transportului pentru familiile angajaților în asociațiile IT din Ucraina;
  • Oferirea locurilor de muncă și a spațiilor gratuite de lucru pentru refugiați (în incinta companiilor din Moldova);
  • Asistență și servicii de contabilitate pentru angajații sau echipele blocate în afara țării;
  • Acces gratuit la internet și la echipamentele necesare pentru desfășurarea activității: laptopuri, tablete etc.;
  • Advocacy și comunicare, precum și încurajarea donațiilor prin intermediul conturilor oficiale ale Ministerului Finanțelor și ale Primăriei Municipiului Chișinău, întru asigurarea necesităților refugiaților din Ucraina.

Mai multe posibilități de susținere a refugiaților urmează a fi identificate în următoarele zile.

Spații de coworking și acces gratuit la programe educaționale

Și proiectul „Tekwill”, implementat de ATIC cu susținerea financiară a USAID Moldova și Suedia, s-a mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina. În semn de solidaritate cu cei care au fugit din calea războiului în țara noastră, proiectul va oferi: spații gratuite de muncă, pentru ca refugiații să își poată continua munca de la distanță; activități educaționale pentru copii, pentru ca părinții lor să poată lucra; echipamente conectate la internet, pentru facilitarea comunicării etc.

Mai multe detalii despre acțiunile la nivel național aflați pe www.tekwill.md sau pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/tekwill. Pentru a afla cum pot beneficia de suport din partea proiectului, precum și pentru alte detalii, cetățenii ucraineni pot telefona și la acest număr de telefon: +373 78 498 834.

Companiile TIC din Moldova, solidare cu refugiații ucraineni

Mai multe companii din domeniul TIC, membre ale ATIC, au întreprins deja acțiuni concrete pentru susținerea refugiaților din Ucraina. Orange Moldova (www.orange.md), Moldcell (www.moldcell.md) și Moldtelecom (www.moldtelecom.md) au oferit pentru cetățenii ucraineni ajunși în țara noastră cartele SIM  cu apeluri gratuite și trafic internet , dar și reduceri pentru apeluri telefonice spre Ucraina. Echipa StarNet (www.starnet.md) s-a mobilizat pentru a oferi internet gratuit în centrele de triere, în raza de acoperire a operatorului. Și compania Simpals a dat dovadă de solidaritate. Pe platforma 999.md a fost creată o nouă rubrică –  Жильё для беженцев – care publică în mod centralizat anunțurile despre cazare gratuită pentru refugiați.

Alte linkuri utile:

  1. Informații despre traversarea frontierei
  2. Informații despre spații de cazare
  3. Linie telefonica pentru refugiați
  4. Centrul de Apel al Biroului de Migrație și Azil
  5. Prima sursă – canal oficial de informare
  6. Platforme de ajutor financiar:

Despre ATIC

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește companii din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Moldova și promovarea acesteia în calitate de factor-cheie al creșterii economice și dezvoltării durabile a țării. Pe plan internațional, ATIC promovează sectorul ca partener de încredere și cu mare potențial de a răspunde necesităților clienților interesați de outsourcing în sfera tehnologiilor informaționale și proceselor de business.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.