Ministrul Afacerilor Externe anunță că Moldova nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei

Parlament
Foto: depositphotos.com

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova nu se va alinia statelor Uniunii Europene care au impus sancțiuni Federației Ruse. Motivul invocat de Nicu Popescu: „Țara noastră este vulnerabilă economic și energetic în comparație cu statele UE”.

„Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt foarte complicate și dificile pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea alternativei acestor state decât Republica Moldova.

Din 2014, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile Europene sau Americane introduse contra Federației Ruse. La această etapă, noi reieșim din menținerea acestei linii.

Niciun guvern din 2014 nu a luat acțiuni serioase de alinieri la sancțiunile UE. Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări care implică costuri. Pentru statele membre UE și NATO compensarea acestor costuri este mult mai ușoară. Pentru Republica Moldova este mai dificil.

În acest sens, noi ca stat menținem exprimarea poziției noastre față de acțiunile Federației Ruse pe acest palier diplomatic și verbal”, a declarat Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la tv8.


Menționăm că deputații au votat propunerea guvernului de a introduce starea de urgență pe tot teritoriul Moldovei pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de 24 februarie 2022.

Amintim că, tot, în data de 24 februarie 2022, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Situația o puteți urmări în regim livetext AICI!

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente