(livetext) Ziua V. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

AP22050592566003-e1645298877548
Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Situația rămâne tensionată în Ucraina, iar spre dimineață, trupele ruse au reluat bombardamentele asupra Kievului și asupra orașului Harkiv. În aceste momente, toată lumea așteaptă rezultatul negocierilor dintre partea ucraineană și partea rusă. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

00.45. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei informează că operatorii de telefonie mobilă ucraineană au dezactivat posibilitatea de a efectua apeluri în interiorul țării de la numerele rusești. Dacă se întâmplă să li se fure telefonul, locuitorii Ucrainei sunt rugați să informeze operatorii de telefonie mobilă cât mai curând posibil, astfel încât să poată bloca numărul de telefon.

23.54. Noi declarații ale președintelui Ucrainei, Volodâmâr Zelenski: „Vom apăra Ucraina, îi vom ajuta pe toți care au suferit în urma invaziei rusești. Am semnat decretul de acordare a titlului de Erou al Ucrainei pentru 12 soldați ucraineni. Negocierile dintre Rusia și Ucraina au avut loc în timp ce orașele noastre erau bombardate. Negocierile cinstite pot fi atunci când o parte nu o ataca pe cealaltă”.

23.13. Rada Supremă a Ucrainei informează că opt țări au declarat că susțin solicitarea Ucrainii de a adera la Uniunea Europeană. Printre acestea se enumeră: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.

„Credem cu fermitate că Ucraina merită perspectiva imediată de a adera la Uniunea Europeană”, se arată într-o scrisoare deschisă a șefilor de stat.

22.46. Potrivit ministrului Transformării Digitale a Ucrainei Mihailo Fedorov, legătura prin satelit „Starlink” oferită de compania lui Elon Musk a sosit în Ucraina.


21.56. Trei copii au decedat în urma bombardamentului din Harkiv. Astăzi, conform informațiilor Radei Supreme din Ucraina, au decedat nouă civili, inclusiv și trei copii. Au fost distruse 87 de case, iar 37 de persoane au fost rănite.

20.44. Croația va trimite Ucrainei arme, puști și mitraliere în valoare de 16,5 milioane de euro. Despre acest lucru a anunțat ministrul Apărării Croației Mario Banožić.

20.09. UEFA a anunțat că rupe parteneriatul cu Gazprom din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. De asemenea, toate echipele rusești vor fi suspendate de la participarea la turneele organizate de UEFA și FIFA.

20.02. Vladimir Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara țării începând cu 1 martie. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Rusiei, drept răspuns la sancțiunile economice impuse de țările din occident, scrie zona.media.

19.31. Rada Supremă a Ucrainei informează despre faptul că armata rusă continuă să atace, după negocierile delegațiilor ambelor țări. Acest lucru a fost confirmat și de Igor Sapojko, primarul unei suburbii a Kievului – Brovarî. Se presupune că lovitura a fost efectuată asupra unui centru de comunicații radar militar din suburbie.

19.24. Finlanda va livra Ucrainei 2 500 de puști de asalt, 150 000 de cartușe, 1 500 de arme antitanc cu o singură lovitură și 70 000 de pachete de rații de luptă. Despre aceasta a anunțat guvernul Finlandei.

18.28. Următoarea întâlnire a delegațiilor ucrainene și ruse va avea loc la granița belarusă-polonă în zilele următoare. Despre aceasta a anunțat șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, la discuțiile cu partea ucraineană, scrie agenția de presă din Belarus, Belta.

18.19. Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat! Părțile s-au înțeles că vor pleca în capitalele lor (Moscova și Kiev) pentru a se consulta. Partea ucraineană a menționat că va avea loc a doua rundă de negocieri în perioada următoare.

17.55 Volodâmâr Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, informează Rada Supremă a Ucrainei.

17.05 Comitetul internațional Olimpic recomandă Federațiilor Sportive Internaționale și organizatorilor de evenimente sportive să nu invite sau să nu permită participarea sportivilor și oficialilor ruși și beloruși la competițiile internaționale.

Totodată, în cazurile în care excluderea nu e posibilă, sportivii din cele două țări vor putea participa sub drapele neutre. Vezi decizia AICI.

16.45 Negocierile dintre Ucraina și Rusia continuă, în câteva minute va începe runda a treia, transmite Mihailo Podolyak, consilierul biroului președintelui Ucrainei.

16.40 Autoritățile din Ucraina au anunțat că vor plăti 100 000 de hrivne lunar militarilor implicați în asigurare măsurilor de securitate și apărare națională, în regiunile unde au loc confruntări.

De asemenea, cabinetul de miniștri a menționat despre alocarea a 15 milioane de hrivne pentru familiile soldaților decedați pe câmpul de luptă.

16.22 Urmare a închiderii spațiului aerian al UE, dar și a altor țări europene, și Elveția a anunțat astăzi despre închiderea spațiului pentru aeronavele ruse. De asemenea, Elveția a decis să se alăture și celorlalte sancțiuni impuse de UE Rusiei. Anunțurile au fost făcute de Ignazio Cassis, președintele Confederației Elvețiene, scrie Tribune de Geneve. Ignazio a mai spus că întârzierea acestor decizii este cauzată de faptul că elvețienii au dorit să analizeze bine toate consecințele sancțiunilor impuse.

15.58 Echipa de filmare a agenției de presă belarusă Belta, care se află la fața locului negocierilor, a declarat că întâlnirea este în desfășurare.

15.44 Negocierile între Rusia și Ucraina s-au terminat. Curând vor fi detaliile discuțiilor, informează Rada Supremă a Ucrainei.

15.01 Orașul Harkov și regiunile sale au fost lovite de bombe explozive nedirijate, notează Meduza.io cu trimitere la Conflict Intelligence Team.

13.35 Militarii de pe insula Șerpilor sunt în viață și în captivitate, informează Forțele navale Armate ale Ucrainei.

13.30. Consilierul ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Gerashchenko, anunță că Harkiv tocmai a fost supus unui bombardament masiv: „Sunt zeci de morți și probabil sute sunt răniți”.

13.17 Hackerii Anonymous au atacat site-urile ruse TASS, Известия, Коммерсантъ, Лента. ру, RBK și site-ul belarus Onliner, publicând apeluri către cetățeni pe paginile lor principale.

12.58 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a mulțumit României pentru ajutorul acordat armatei Urainene. Zelenski a mai spus că este foarte recunoscător pentru sprijinirea din partea României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

12.46 După aproape jumătate de oră de transmisie, înainte de începerea discuțiilor între Rusia și Ucraina, difuzarea live-ului a fost întreruptă.

12.21 Au început negocierile între Rusia și Ucraina, acestea sunt transmise în format live.

Настоящее Время, anunță cine reprezintă delegația rusă la discuțiile cu Ucraina:
– Ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Grizlov;
– Deputatul Leonid Slutski;
– Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Andrei Rudenko;
– Ministrul adjunct al apărării al Federației Ruse Alexander Fomin;
– Delegația rusă este condusă de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky.

Reuniunea delegațiilor a început la ora 12.20 ora Kiev (13.20 ora Moscovei).

11.10. Noi declarații ale președintelui Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. „Noi i-am arătat întregii lumi cine suntem noi, și cine este Rusia. Adversarii noștri nu s-au așteptat la astfel de consolidare din partea societății noastre. Ucrainenii au schimbat istoria. UE a promis că ne va ajuta pentru a asigura securitatea țării și a întregii Europe. Visul nostru este să fim parte din UE, sunt încrezător că țara noastră merită acest lucru.”

10.38. Oficiul președintelui din Ucraina anunță că delegația ucraineană a sosit în regiunea frontierei ucraineano-belaruse pentru a participa la discuții cu reprezentanții Federației Ruse.

Din delegație fac parte: David Arahamiya (șeful fracțiunii Partidului Servitorul Poporului), Oleksii Reznikov (ministrul apărării al Ucrainei), Mikhailo Podoliak (consilier al șefului biroului prezidențial), Andrii Kostin, Rustem Umerov (deputat) și Mykola Tochitski (ministru adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei).

„Problema cheie a negocierilor este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina”, menționează autoritățile din Kiev.

Delegația rusă este condusă de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky. Tot ceea ce se știe despre componența sa este că sunt reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, administrației prezidențiale și ai altor departamente.

Convorbirile urmează să înceapă la ora 11.00 (ora Kievului)/ ora 12.00 (ora Moscovei).

9.45. Prim-viceministra Apărării a Ucrainei, Hanna Malyar, a raportat pierderile estimate ale forțelor ruse în dimineața celei de-a cincea zile a invaziei Ucrainei: avioane – 29, elicoptere – 29, tancuri –191, vehicule blindate de luptă – 816, tunuri – 74, sisteme de rachete Buk – 1, „Grad” – 21, echipamente auto – 291, cisterne – 60, vehicule aeriene fără pilot – 3, nave/bărci – 2, echipament de apărare aeriană – 5, pierderi de oameni – aproximativ 5 300.

Autoritățile menționează că aceste cifre sunt aproximative și pot fi modificate ulterior.

9.0. Orașul Șceastea din regiunea Luhansk a fost distrus în proporție de 80 % de trupele ruse, oamenii nu pot fi evacuați deoarece în autobuze se împușcă. Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhii Gaidai, printr-un apel telefonic pentru uniant.net.

El a menționat că nu au existat astfel de distrugeri nici măcar în 2014-2015.

„Nu putem scoate oamenii afară – vehiculele au fost pur și simplu împușcate cu Grads”, a subliniat Gaidai.

El a menționat că oamenii vor să plece, dar este imposibil. „Am discutat cu coordonatorul ONU și am convenit că, dacă are vreo oportunitate de a evacua, atunci acest lucru se va face”, a spus Gaidai. El a adăugat că armata rusă nu merge la contact pentru a scoate oamenii afară.

Щастинська міська територіальна громада

8.48. Raionul Berdeansk a fost ocupat de armata rusă. În oraș, departamentul de poliție a fost desființat, iar autoritățile orașului au refuzat să coopereze cu ocupanții. În timpul operațiunii de capturare a orașului, o persoană a fost ucisă, cealaltă a fost rănită.  Este vorba despre paznicii întreprinderii Бердянские жатки.

8.39. Japonia se alătură sancțiunilor împotriva Rusiei. Premierul nipon, Fumio Kishida, a scris pe pagina sa de Twitter că invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a dreptului internațional. Astfel, Japonia anunță că va îngheța activele oficialilor guvernului rus, inclusiv a președintelui Putin și că va participa la excluderea anumitor bănci rusești din SWIFT.

Totodată, oficialul a mai anunțat că va oferi 100 de milioane de dolari pentru asistență umanitar de urgență.

8.20. Armata rusă a încălcat dreptul internațional umanitar și a lansat o lovitură cu rachete asupra clădirilor rezidențiale din orașele Jîtomîr și Cernigău. Despre aceasta anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

8.14. Armata IT ucraineană invită profesioniști talentați din întreaga lume să se alăture luptei împotriva Rusiei pe frontul cibernetic. Toate sarcinile operaționale apar aici.

„Dezvoltatori, specialiști cibernetici, designeri, copywriteri, marketeri, targetologi etc., alăturați-vă nouă! Suntem deja vreo 200 000! Și am închis deja zeci de site-uri rusești și diverse resurse”, se arată într-o postare făcut de Rada Ucraineană.

8.00. „Platforma pentru negocieri este pregătită”, se arată într-un anunț publicat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus. În următoarele clipe urmează întâlnirea delegațiior din Rusia și Ucraina pnetru a negocia încetarea războiului din Ucraina.

МИД Беларуси

7.45. The Times relatează că peste 400 de mercenari ruși din grupul Wagner se află, în prezent, la Kiev la comanda Kremlinului. Aceștia au sarcina de a asasina președintele Zelenski, pe membrii cabinetului de miniștri și de a pregăti terenul pentru preluarea orașului sub controlul Rusiei.  

Despre prezența acestei formațiuni militare private la Kiev a devenit cunoscut guvernului ucrainean sâmbăta trecută, iar câteva ore mai târziu Kievul a anunțat „ora marțială” pentru a curăța orașul de sabotorii ruși. Atunci primarul Vitali Kliciko i-a avertizat pe locuitorii orașului că toți cei care vor apărea pe stradă vor fi considerați sabotori.

7.34. Mai multe celebrități internaționale și-au arătat susținerea față de Ucraina. La lista acestora s-a adăugat Kim Kardashian și Dua Lipa.

7.27. David Arakhamia, șeful fracțiunii Partidului Servitorul Poporului, care va reprezenta partea ucraineană în negocierile cu Rusia la granița ucraineană-belarusă din 28 februarie, și-a exprimat poziția: „Negocierile vor merge fie în direcția de care are nevoie Ucraina, fie în direcția navei de război rusească”, a scris el pe Facebook. În comentarii, el a explicat: „Vom asculta propunerile. Și apoi vom discuta dacă merită sau nu”.

Negocierile sunt preconizate să înceapă în dimineața zilei de 28 februarie.

7.20. Turiștii ruși care se află în Europa vor fi aduși acasă prin zboruri tranzit prin țări terțe precum Emiratele Arabe Unite, Egipt și Turcia. Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepreședintele Uniunii Ruse a Industriei Călătorii, Dmitri Gorin pentru ria.ru.

„Din cauza închiderii traficului aerian, tur-operatorii împreună cu Rosturism hotărăsc acum problema transportului a 400 de turişti independenţi şi organizaţi din Budapesta, Ungaria, 500 de turişti organizaţi din Bulgaria şi aproximativ 200 din Madeira, Portugalia”, a spus Gorin.

7.13. Cursul rublei a coborât la minimul istoric. Azi dimineața, rușii puteau cumpăra un euro la 132 de ruble, iar un dolar – până la 117 ruble.

Tranzacționarea la Bursa de Valori din Moscova se va deschide nu mai devreme de ora 15.00, decizia de deschidere a acesteia urmând a fi luată de Banca Centrală înainte de ora 13.00.

Din cauza sancțiunilor impuse de SUA și UE, câteva bănci rusești au fost deconectate de la sistemul internațional SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale, scrie TV Rain.ru.

7.07. Forțele Armate Ucrainene comunică că situația de la Kiev este sub control ucrainean. Trupele ruse au încercat de mai multe ori să treacă prin apărarea Kievului, însă toate încercările au eșuat.

7.00. UPDATE. Informația despre eliberarea echipamentului de luptă nu a fost confirmată de Legiunea Străină Franceză. 

Centrul Anti-Dezinformare confirmă că ucrainenii din Legiunea Străină Franceză vor merge în Ucraina cu muniție plină.

„Legiunea Străină Franceză, formată din soldați cu înaltă calificare, le permite ucrainenilor care doresc să-și protejeze patria mamă să se întoarcă în Ucraina. Ei își vor putea lua muniția completă. Președintele Ucrainei a mai informat că Ucraina va forma un batalion suplimentar de apărare teritorială pentru soldații internaționali”, se arată într-un comunicat emis de Rada din Ucraina.

6.30. În timpul ofensivei trupelor ruse din centrul regional Ivankov, regiunea Kiev, a ars muzeul de istorie locală, unde erau depozitate aproximativ două duzini și jumătate de lucrări ale artistei cu renume mondial Maria Primachenko. Acest lucru a fost anunțat în noaptea de 28 februarie de directoarea Rezervației istorice și culturale Vîșhorod, Vlada Litovchenko.

Влада Литовченко

6.27. Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski, în timpul unei conversații cu premierul britanic Boris Johnson, a declarat că următoarele 24 de ore vor fi decisive în lupta împotriva invaziei ruse, scrie currenttime.tv.

Serviciul de presă al șefului guvernului britanic a raportat că Boris Johnson a numit rezistența poporului ucrainean curajoasă și a promis „asistență de apărare din partea Marii Britanii și a aliaților”.

6.16. În centrul orașului Cernigău, o rachetă a lovit o clădire de locuințe, potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei. Un incendiu a izbucnit la cele două etaje inferioare. Nu există încă informații despre victime.

Держспецзв’язку

Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie le puteți vedea AICI!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente