‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce a fost interzis exportul de porumb. Vezi argumentele autorităților

De ce a fost interzis exportul de porumb. Vezi argumentele autorităților

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La ședința Comisiei Situații Excepționale din data 27 februarie 2022, au fost luate mai multe decizii menite să diminueze criza actuală și pentru a crește siguranța alimentară a țării în această perioadă de risc.

Astfel, începând 1 martie 2022, se interzice exportul din Republica Moldova a grâului, porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării.

Pe grupul Agrobiznes Club mai mulți producători agricoli au scris că adoptarea acestei decizii, de interzicere a exportului de porumb, va face complicată campania de primăvară, din lipsa resurselor financiare. 

Contactat de Agrobiznes, Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a explicat că la baza aprobării acestei decizii au stat aspecte fundamentale. 

„Cu toții cunoaștem că Ucraina este un jucător mare pe piața exporturilor de porumb și grâu. În contextul situației create, traideri mari s-au orientat să identifice alți furnizori de cereale, inclusiv grâu și porumb. Respectiv, odată cu scăderea ofertei, inclusiv din cauza lipsei ofertei din Ucraina, există posibilitatea să se pună o presiune destul de mare pe producția din Republica Moldova, astfel că într-o săptămână am putea să rămânem fără producție în țară”.

Un alt motiv, menționat de Vasile Șarban, a fost și faptul că  conform prognozelor ne așteaptă un an secetos. 

„Pe de o parte, se pare că avem o decizie paradoxală, deoarece avem o producție mare de porumb, dar trebuie să prevedem anumite situații ce ar putea avea loc, inclusiv o eventuală secetă. În plus, nu știm câți refugiați vom avea în Republica Moldova. Chiar dacă avem un calcul ce ne arată despre necesarul de consum pentru populația Republicii Moldova, trebuie să adăugăm o cantitate anumită, pe care nu o putem evalua la moment, pentru refugiații care vor rămâne în țara noastră.

Cunoaștem că producătorii agricoli de la noi sunt indignați de această decizie, dar MAIA va organiza întrevederi cu aceștia și vom discuta subiectul. Cu toate acestea, chiar dacă a fost adoptată o decizie anticipată având cantități mai mult decât suficiente în țară, dar rezonabilitatea acestei decizii este motivată”.

Secretarul de stat a mai spus că ministerul înțelege că a fost pusă o povară suplimentară pe umerii producătorilor, aceasta fiind o sursă suplimentară de venit care le asigură cu surse financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor de primăvară. 

„Cu toate acestea, credem că pe viitor vom conștientiza că această decizie este una necesară. Urmează să acumulăm toate datele referitoare la rezervele pe care le avem după care vom reveni la această decizie. Presiunile pe care le înregistrăm pe producția din Republica Moldova este una foarte mare și trebuie să fim foarte atenți la cantitățile pe care le scoatem din țară”.

‹ adv ›

Atât Ucraina, cât și Rusia au adoptat o decizie ce prevede interzicerea exportului de cereale din țară. Rusia și Ucraina dețin 30% din piața grâului la nivel mondial. La fel, Ucraina acoperă 70% din necesarul pieței globale de floarea soarelui.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›