O adolescentă din Chișinău, „regina șahului”: 7 runde câștigate i-au asigurat Anei Petricenco un loc la Campionatul Europei în Cehia

Republica Moldova are o nouă campioană la şah. Discipola Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău, Ana Petricenco, la doar 16 ani a devenit învingătoare. După cele 7 runde disputate în cadrul Campionatului feminin al Republicii Moldova la şah două sportive au acumulat câte 5,5 puncte, fără a suferi vreo înfrângere. Cupa de argint i-a revenit multiplei campioane a Moldovei marei maestre internaționale Svetlana Petrenco, iar pe locul 3 s-a clasat tânăra șahistă din Comrat Alina Mihailova.

Foto: GettyImages

Campioana RM a obținut dreptul de a reprezenta Moldova în perioada 20-31 august la Campionatul Europei în Cehia, iar premiantele vor reprezenta Moldova La Olimpiada Mondială la șah, care se va desfășura în luna iulie.

În Campionatul masculin înaintea ultimei runde, care se va desfășura mâine sunt doi lideri: campionul RM din 2012, 2020 și 2021 maestrul internațional Iulian Baltag și tânărul maestru Dragoș Cereș, discipol al Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău. Ambii au acumulat câte 6 puncte din 8 posibile.

Pe treapta a treia a clasamentului la moment se află maestrul internațional Andrei Macovei, campion al Moldovei în 2019, care are 5,5 puncte la activ. Campionul Moldovei va reprezenta culorile tricolorului la Campionatul Europei, care se va desfășura în perioada 27 martie – 6 aprilie în Slovenia.

Din cauza pandemiei la Campionat au fost admiși numai șahiști cu rating ELO mai mare de 1900, care reprezintă oraşele Chişinău, Bălți, Tiraspol, Comrat și Făleşti.

În perioada 2-8 martie tinerii şahişti vor participa la Campionatul ţării între juniori și tineret, care se va desfășura în Chișinău. 


Pub