Kievul rămâne al ucrainenilor, se duc lupte în Harkov. Bilanț după trei zile de război

După trezi zile de război, datele despre pierderile fiecărei părți sunt estimative.

Ieri, Ucraina a anunțat că 198 cetățeni au murit în primele trei zile de război, fără să menționeze câți dintre ei erau militari și câți civili. Vineri seara, președintele Volodimir Zelenski menționa despre pierderea a 137 de militari.

În același timp, ONU declară că 240 de civili au fost răniți, iar alții 64 uciși, adăugând că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.

Presa ucraineană, cu referire la Ministerul Apărării, scrie că doar într-o singură zi, pe 25 februarie, au murit cel puțin o mie de soldați ruși și ofițeri. Ieri dimineață, pe 26 februarie, Zelenski a declarat că din momentul începerii războiului au murit 3500 cetățeni ruși, iar 200 sunt luați prizonieri.

Totodată, ieri, Comandantul Armatei ucrainene a comunicat că Moscova a pierdut 14 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 BBM, 15 mitraliere grele și o rachetă BUK.

Doi jurnaliști danezi au fost răniți de focuri de armă în nord-estul Ucrainei, dar viața lor nu este în pericol.

Ce s-a întâmplat în această noapte

A fost o noapte grea, iar autoritățile anunță că principalele orașe din Ucraina sunt în controlul forțelor ucrainene.

Armata rusă a invadat orașul Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean, iar la moment se duc lupte cu forțele ucrainene. Deocamdată se cunoaște despre un gazoduct lovit de un atac în Harkov, dar și un bloc de locuințe. Autoritățile anunță despre decesul unei femei, menționând că 80 de persoane au fost salvate, majoritatea dintre ele aflându-se la subsol.

O altă noutate tristă a venit de la Kiev. Un depozit petrolier din sudul capitalei a fost lovit de atacuri în timpul nopții, provocând flăcări. Incendiul încă nu a fost stins, iar autoritățile avertizează locuitorii să închidă geamurile din cauza fumului toxic.

BBC anunță cu referire la autoritățile ucrainene că un oraș din sudul Ucrainei a fost cucerit de Rusia. Este vorba despre Noua Kahovka – un oraș mic, dar cu mare potențial strategic, fiind localizat pe râul Nipru și care furnizează canale de apă pentru peninsula Crimeea. Primarul orașului a declarat că trupele rusești au capturat comitetul executiv și au înlăturat steagurile Ucrainei de pe clădiri.

Nu există cifre actualizate despre numărul de ucraineni care au părăsit țara, ieri acesta era de peste 150 de mii de persoane. Bărbaților nu le este permis să traverseze frontiera.

Cum se implică alte state

Mai multe țări europene au anunțat ieri sprijinul pentru Ucraina. Republica Cehă s-a angajat să transporte arme în Ucraina în valoare de 8,5 milioane de dolari, a anunțat CNN. Premierul ceh a comunicat pe pagina sa de Twitter că este vorba de mitraliere, puști cu lunetă, pistoale și alte muniții.

De asemenea, Regatul Țărilor de Jos vor furniza Ucrainei 200 de rachete antiaeriene și alte materiale de apărare care sunt deja pe drum. Despre asta a anunțat consilierul pentru afaceri externe și apărare al prim ministrului, Geoffrey van Leeuwen.

Și Portugalia a declarat că va trimite întăriri pentru a se alătura soldaților ucraineni pe teren pentru securizarea granițelor.

În același timp, Republica Moldova, România, Polonia, Ungaria, Slovacia s-au mobilizat activ pentru primirea refugiaților ucraineni, oferindu-le adăpost, produse alimentare și de igienă și consiliere juridică. Cei mai mulți refugiați, conform ONU, sunt găzduiți la moment de Polonia și Republica Moldova.

Războiul cibernetic

Hackerii activiști ai grupului internațional Anonymous au declarat joi seară într-un tweet că sunt „oficial într-un război cibernetic împotriva guvernului rus”.

Ministerul ucrainean al apărării a solicitat joi unor experți în securitate cibernetică să înființeze echipe de hackeri care să apere infrastructura ucraineană și să lanseze atacuri cibernetice asupra forțelor invadatoare ale Rusiei.

Un alt grup de hackeri activiști din Belarus, care se opune regimului rus, numit Partizanii Cibernetici din Belarus, a declarat că a creat un „grup tactic al Belarusului” pentru a lucra cu hackeri voluntari cu scopul de a ajuta armata Ucrainei să lupte în domeniul cibernetic.

Mai multe site-uri ale guvernului rus au fost inaccesibile pentru o parte a zilei de joi, inclusiv site-ul Ministerului Apărării, al Kremlinului și cel al Dumei, precum și site-ul băncii de stat Sberbank, cea mai mare bancă a țării.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.