La Moldexpo nu mai e nevoie de donații sau voluntari

Centrul de găzduire temporară a refugiaților din Ucraina de la Moldexpo, gestionat de Primăria municipiului Chișinău, a cazat în ultimele 2 zile peste 1000 de persoane. Persoanele care ajung aici sunt fie cazate, fie repartizate în alte centre de plasament precum căminele USM, DGETS și USMF, Universitatea de Educație Fizică și Sport sau Sanatoriul Constructorul. Aici activează 160 de voluntari, iar donațiile primite depășesc necesitățile celor cazați temporar acolo. 

„Avem noroc că am putut intra în Republica Moldova fără pașapoarte”

Enlarge

20220227_143710
Refugiații din Ucraina, la prânz

Cabinele care până recent găzduiau pacienți cu Covid-19 astăzi arată ca miniaturi de case. Copiii aleargă pe culoare, se fugăresc pe biciclete, bat mingea. Maturii stau cu capul plecat în telefoane. Urmăresc știrile. Întrebați dacă vor să-și spună istoria, văd cum li se umplu ochii cu lacrimi. Îi las. Refugiații au adus cu ei ce au reușit – haine, jucării pentru copii. Am ajuns acolo la ora prânzului, oamenii tocmai primiseră câte o porție de sarmale. Unul dintre pereți e plin de anunțuri scrise de mână cu contactele celor care vor să ajute, care au o cameră liberă sau un drum până la vamă.  

Primarul Ion Ceban a declarat astăzi, într-un comunicat de presă, că „multe persoane vin, sunt înregistrate, își perfectează actele și își continuă drumul spre alte țări”. Totuși, acesta nu este și cazul Corinei, pe care am cunoscut-o astăzi la Centru.

Corina are 29 de ani, este din Odesa, unde era casnică. A ajuns aici vineri noaptea împreună cu doi copii, soțul său de origine georgiană, bucătar la un restaurant din Odesa, și cumnatul ei. Doar faptul că sunt cetățeni ai Georgiei le-a permis să părăsească statul atacat de Rusia. Mama ei a rămas în Odesa, nu a vrut să părăsească casa. Tânăra familie are probleme cu actele și asta i-a blocat aici, dar își doresc să ajungă în Germania, unde îi așteaptă rudele femeii. „Avem noroc că am putut intra în Republica Moldova fără pașapoarte pentru copii, iar aici avem unde dormi și toate produsele alimentare și de igienă necesare. Sperăm că consulatele pe care încercăm să le contactăm vor fi receptive și vom rezolva problema cu actele”, îmi spune ea. E conștientă că fără a avea vreo garanție că vor putea intra în UE nu poate porni mai departe cu cei doi copii. 

Enlarge

20220227_143353
Corina, locuitoare a orașului Odessa. A ajuns la Chișinău cu soțul și cei doi copii pe 25 februarie

Oleg Crudu, directorul spitalului „Sfânta Treime”, cel care a gestionat centrul de triere a persoanelor cu Covid-19 și care prin extensie a rămas în următoarele zile să coordoneze găzduirea temporară a refugiaților, nu ne-a putut oferi o cifră exactă a persoanelor cazate la moment din cauza fluxului constant de refugiați. Acesta a declarat pentru Moldova.org că refugiații nu se rețin pe mult timp la Moldexpo. „Depinde când vin aceștia și cât sunt de obosiți. Este evident că dacă noi dispunem de locuri și refugiații vin pe timp de noapte, noi ne străduim să-i cazăm aici. Pe parcursul zilei, îi plasăm la noi pe un timp oarecare, apoi ne străduim să găsim un loc unde s-ar putea caza pentru o perioadă mai lungă. Deși nici aici nu este limitat timpul de aflare.”

Enlarge

20220227_142733
Oleg Crudu, directorului spitalului „Sfânta treime”. În spatele acestuia, panoul cu anunțuri

Datorită procesului dinamic de triere, locuri libere pentru primirea refugiaților nou veniți sunt mereu. „Tot timpul sunt locuri libere, apoi se suplinesc integral. Oamenii pot pleca în alte spații, fie organizat se găsește un hotel, un cămin studențesc ori o bază de odihnă, fie că pleacă individual, în familiile concetățenilor noștri, care sunt foarte receptivi, pentru ce și le mulțumesc”, spune Oleg Crudu. Acesta nu ne-a putut oferi o cifră exactă a centrelor din municipiu, dar a menționat că sunt „zeci de astfel de centre în diferite sectoare”. 

Directorul spitalului „Sfânta treime” a declarat că activitatea Centrului de găzduire temporară a refugiaților din Ucraina de la Moldexpo este realizată în colaborare cu „puterea locală și puterea centrală”, totuși acesta nu cunoaște nimic despre grupul coordonat de Ministerul Afacerilor Interne „Pace pentru Moldova”.

Enlarge

20220227_144759
Un microbuz cu refugiați nou-veniți

160 de voluntari și foarte multe donații

Astăzi, la Centrul de găzduire temporară a refugiaților din Ucraina de la Moldexpo activează 160 de voluntari, responsabilitățile cărora sunt repartizate în departamentul primire, repartizare a produselor, comunicare cu refugiații. 

Enlarge

20220227_143838
Voluntarii de la Centru continuă să primească donații

Petru Grecu, coordonatorul voluntarilor, a declarat pentru Moldova.org că au fost nevoiți să oprească donațiile, pentru că sunt prea multe. „Toate produsele aflate în surplus vor fi repartizate către beneficiarii care sunt cazați în familii sau în alte centre. Cei de la centrele din republică trebuie să ne trimită o scrisoare cu lista de produse de care au nevoie și noi le trimitem”, spune acesta. 

La fel, acesta a menționat că și numărul de voluntari este suficient, aceștia fiind dispuși să activeze 24 din 24. În caz că va apărea necesitate de suplinire cu donații, anunțul va fi făcut pe pagina oficială a Primăriei municipiului Chișinău. 

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.