Dinamica francofoniei la UTM, în vizorul Ambasadei Franței și a CCIFM

7-8-1030×773
Foto: utm.md

În dimineața zilei de vineri, 25 februarie 2022, Universitatea Tehnică a Moldovei a fost onorată să primească vizita Excelenței Sale, Domnului Paul GRAHAM, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în RM, și a Domnului Emmanuel SKOULIOS, președintele Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova, Directorul Alianței Franceze din Moldova.

În cadrul întâlnirii, echipa UTM, reprezentată de prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, Daniela POJAR, prorectora pentru probleme financiare și relații internaționale, Dinu ȚURCANU, prorector pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, Vladislav REȘITCA, prorector pentru studii, Cristina EFREMOV, șefa Serviciu Relații Internaționale, Nina PUȚUNTEAN, specialistă principală pe programe internaționale, responsabilă proiecte francofone, și Radu MELNIC, director CCOC, a apreciat vizita înalților oficiali la UTM, evidențiind importanța pe care UTM o acordă cooperării cu instituțiile francofone, ca fiind una fundamentată pe diversitate, multilingvism şi solidaritate, pe cultura și valorile asumate. Universitatea, în calitate de membru titular al AUF (de 25 de ani), sprijină implementarea strategiei AUF pentru anii 2021-2025 și a planului special «Moldova» pentru anii 2022-2023.

Dialogul înalților oficiali cu echipa administrativă și reprezentanții comunității academice din cadrul UTM s-a axat pe proiectele francofone implementate la UTM, în special pe activitățile realizate în cadrul celor două filiere francofone: „Informatique”, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, coordonatoare – Daniela ISTRATI, și „Technologies Alimentaires”, Facultatea Tehnologia Alimentelor, coordonatoare – conf. univ., dr. Aurica CHIRSANOVA, menționând avantajele acestora pentru studenții şi cadrele didactice ale UTM: burse de studii și de cercetare, mobilități academice, stagii de practică etc. ce vizează promovarea calității în educație, susținerea cercetărilor științifice, facilitarea inserției profesionale a tinerilor, sporirea rolului universităților în procesul de dezvoltare globală și locală și internaționalizarea UTM.

Totodată, a fost subliniată valoarea adăugată a Proiectului în derulare Erasmus+ MIC Entrepreneurat étudiant”, coordonator – Jean-Claude MILLION, IUT Louis Pasteur, Universitatea din Strasbourg, dar și inițierea unui alt grandios proiect pilot la UTM, în colaborare cu AUF-Moldova „CEF – Centre d’Employabilité Francophone”, care va fi lansat anul acesta și a cărui misiune principală va fi de a facilita integrarea profesională a studenților și de a sprijini primii lor pași în domeniul antreprenoriatului.

Excelența Sa, Domnul Paul GRAHAM, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, și Domnul Emmanuel SKOULIOS, au apreciat în mod special dezvoltarea dinamică a UTM, dar și a francofoniei universitare, au pledat pentru intensificarea colaborării moldo-franceze, manifestându-și disponibilitatea să acorde UTM tot sprijinul pentru consolidarea colaborării actuale şi aprofundarea dialogului inițiat, inclusiv prin dezvoltarea mai multor proiecte francofone naționale și internaționale. Înalții oficiali au vizitat Campusul Râșcani al UTM și au remarcat rolul esențial al UTM în dezvoltarea Republicii Moldova, prin consolidarea poziției de universitate de excelență în cercetare şi inovare, învățământ tehnic și educație de calitate.


Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente