Sondaj: Peste 50 la sută din moldoveni consideră că alegerile de la Bălți nu au fost desfășurate liber și corect

57% dintre participanții la ultimul Barometru socio-politic realizat de IMAS, nu consideră că alegerile de la Bălți au fost libere și corecte. 

Foto: UNIMEDIA

21 la sută din respondenți susțin că scrutinul a fost liber și corect.


Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2022, pe un eșantion de 1123 respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani, din 79 de localități, cu o marjă de eroare de circa 3%.

Nicolai Grigorișin a câștigat alegerile de la Bălți. În turul doi, contracandidatul său a fost Nicolai Chirilciuc.

În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți a fost de 10 209 de persoane sau 9,98%

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

La 3 decembrie, Judecătoria Bălți a început examinarea dosarului cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți, în cursa electorală, în cadrul ședinței care a durat până după miezul nopții.

În seara aceleiași zile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim. „Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală.

La 4 decembrie, Judecătoria Bălți a decis excluderea din cursa electorală de la Bălți a Marinei Tauber.

Magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți de a o elimina pe Marina Tauber de pe lista electorală de la Bălți.

La 5 decembrie, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor la Bălți și a suspendat scrutinul.


Pub