Cel puțin două bănci din Moldova ridică prețul hrivnei. Oferă și privilegii ucrainenilor

26 Feb. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Feb. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Băncile din Republica Moldova au început să-și ajusteze cursul valutar astfel încât hrivna ucraineană să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni cât și pentru comercianții de valută, scrie Realitatea.md.

Cel puți două bănci au anunțat astăzi, 26 februarie despre acest lucru. Este vorba de maib și Victoriabank, care au reacționat la critica din societate față de cursul infim pe care-l afișau la casele de schimb valutar pentru hrivna ucraineană.

„Victoriabank întreprinde anumite măsuri urgente pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor ucraineni, care au ajuns pe teritoriul Moldovei. Astfel, va fi permis un schimb valutar în echivalent a 20.000 mdl, adică 33 766 UAH, ceea ce reprezintă 1000 euro, per persoană la curs oficial BNM”, anunță Victoriabank.

Totodată, Victoriabank anunță și facilități pentru cetățenii ucraineni, care nu vor fi nevoiți să stea în rând la casele de schimb valutar.

„Stimați cetățeni ucraineni, totodată, angajații noștri vă vor deservi fără să fiți nevoiți să stați la coadă, e de ajuns să aveți la Dvs un act de identitate ucrainean și veți fi deserviți cu prioritate. Suntem solidari cu oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”, mai anunță banca.

De asemenea, și maib anunță că, la momentul actual sunt în proces de modificare a cursului hrivnei ucrainene, inclusiv cele deschise la punctele vamale.

Astfel, moneda ucraineană va avea un curs de cumpărare de 0,41 MDL și 0,49 MDL – cel de vânzare.

Cursul se aplică pentru cetățenii Ucrainei, iar pentru a oferi condiții cât mai multor persoane să facă operațiuni, limita per operațiune de schimb valutar nu poate depăși 100 de dolari americani.

Amintim că, după începerea războiului în Ucraina, moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat pe teritoriul Republicii Moldova și se vindea, cu cel mult 70 de bani și poate fi cumpărată cu cel puțin un ban, lucru care a stârnit nemulțumirea societății civile din Moldova, iar BNM a luat atitudine.

Banca Națională a Moldovei a anunțat ieri, 25 februarie că au fost inițiate consultări cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi suplinite.

BNM a făcut apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a adus claritate în dezbaterea publică privind lucrările și costurile de construcție pentru infrastructura de la Punctul de Trecere a Frontierei Leova – Bumbăta, prin publicarea tuturor documentelor relevante care au stat la baza acestui proiect.

Prin intermediul unei postări pe platforma de socializare Telegram, ministrul a explicat detaliat cele patru etape ale proiectului:

Etapa 1 a constat în construcția unui drum de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta către strada Podul de Flori, cu o lungime de 2,01 km, având două benzi de circulație și două benzi de încadrare, precum și o secțiune de racordare cu podul de pontoane și platforma punctului de trecere a frontierei.

Etapa 2 a presupus construcția și amenajarea platformei punctului de trecere a frontierei, pe o suprafață de aproximativ 11.500 de metri pătrați.

Etapa 3 a inclus construcția și amenajarea platformei de parcare, pe o suprafață de aproximativ 13.000 de metri pătrați.

Etapa 4 a constat în construcția unui drum de ocolire a orașului Leova, pe o lungime de 1,5 km, care a inclus și amenajarea unei străzi de acces către acest drum de ocolire.

Ministrul Spînu a subliniat că acest proiect reprezintă un punct de referință important în infrastructura Republicii Moldova, fiind primul pod peste Prut construit de la independența țării și a evidențiat transparența procesului prin publicarea tuturor documentelor relevante legate de acest proiect.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat 84 de milioane de lei, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău