(livetext) Ziua III. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

Vadim Ghirda
Foto: Vadim Ghirda/Facebook/apnews

Atacurile rușilor asupra Ucrainei au continuat pe tot parcursul nopții. Situația este complicată la Kiev, acolo unde ore la rând au loc împușcături și explozii. La momentul de față, în țara vecină este adoptată legea marțială. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina, specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

0.45. Elon Musk a deschis serviciul Starlink în Ucraina. Starlink folosește sateliți pe orbită terestră joasă pentru a oferi viteze mai mari, mai multe date și servicii de bandă largă cu latență mai mică în zonele rurale și îndepărtate.

00.35. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a enumerat acțiunile care sunt întreprinse împotriva Rusiei:
# un anumit număr de bănci rusești sunt eliminate de la SWIFT. Acest lucru îi va face imposibile operațiunile internaționale, inclusiv plățile pentru tranzacții de import/export;
# vor fi paralizate activitățile Băncii Centrale a Rusiei, fiind înghețate tranzacțiile;
# oportunitatea rușilor de a obține cetățenia europeană în schimbul investițiilor financiare va fi eliminată.

00.18. „Trăim într-o lume diferită după războiul pornit de #Putin. Suntem îngroziți de această încălcare a dreptului internațional, dar nu paralizați. De aceea, vom trimite arme antitanc și rachete Stinger soldaților ucraineni care își apără țara”, a anunțat ministra Afacerilor Externe a Germaniei.

23.59. Prim-ministra Lituaniei a anunțat că țara interzice companiilor aeriene ruse să zboare în spațiul său aerian începând cu miezul nopții.

23.50. Rada Supremă a Ucrainei, care a anunțat anterior cetățenii să-și dezactiveze localizarea geografică din dispozitive, informează că aceasta nu ajută inamicul (n.r. armata rusă) să ghideze țintele. Totuși, autoritățile îi îndeamnă pe locuitori să evite postarea fotografiilor și videourilor cu locația lor geografică.

23.00. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a semnat decretul privind acordarea titlului de Erou al Ucrainei lui Vitali Skakun. Soldatul a decedat pe 24 februarie 2022, în timpul demolării podului Ghenicesk pentru a opri înaintarea convoiului de tancuri rusești.

22.53. Evacuarea Misiunii OSCE din Ucraina. Vor fi evacuate pe cale terestră circa 300 de persoane, inclusiv 40 de cetățeni moldoveni. Intrarea majorității membrilor misiunii a început în data de 26 februarie ca urmare a imposibilității garantării securității pentru personalul acesteia în legătură cu războiul din Ucraina.

După sosirea reprezentanților OSCE în Republica Moldova, vor fi identificate căi pentru repatrierea cât mai grabnică a personalului în țările de origine, Republica Moldova nefiind destinația finală pentru aceștia.

Misiunea specială a OSCE de monitorizare în Ucraina este o misiune civilă, mandatul căreia a fost de a monitoriza și informa comunitatea internațională despre situația din Ucraina, inclusiv în zona conflictului din Donbas. Pe tot parcursul activității sale, misiunea a jucat un rol esențial în observarea situației pe teren, în raportarea incidentelor și a altor evoluții relevante.

21.33. Rada Supremă a Ucrainei anunță că TOS-1, un lansator rusesc termobaric de rachete multiple și „bombă cu vid”, a fost văzut la 85 km de Centrala Nucleară Zaporijjea, în orașul Tokmak.

„Trebuie să anunțăm imediat liderii tuturor statelor europene, precum și Casa Albă! Este în interesul nostru să luăm toate măsurile de precauție posibile”, declară autoritățile.

21.13. Rada Supremă a Ucrainei solicită cetățenilor să-și dezactiveze localizarea geografică din dispozitive.

„Inamicul și-a dat seama că ucrainenii distrug marcajele. Acum, inamicul folosește telefoanele cu localizare geografică activată. Toată lumea este rugată să dezactiveze localizarea pe telefoanele lor. Activarea localizării vine cu prețul vieții”, scriu autoritățile ucrainene.

Acest lucru are loc în contextul în care ieri autoritățile de la Kiev le-au solicitat locuitorilor clădirilor înalte, care au acces la acoperiș, să verifice prezența semnelor distinctive de pe acestea. În cazul în care cetățenii le identificau, li se solicita să le acopere cu pământ sau cu altceva, fiindcă acestea ar fi putut marca traseul următoarelor bombardamente.

21.05. Germania susține excluderea parțială a Rusiei din sistemul SWIFT: „Lucrăm pentru a limita daunele colaterale cauzate de [deconectarea Rusiei SWIFT], astfel încât aceasta să-și atingă ținta prevăzută. Ceea ce avem nevoie este o reducere țintită și funcțională a SWIFT față de Rusia”.

20.40. Germania va trimite 1 000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina. Despre aceasta a anunțat cancelarul german Olaf Scholz. Informația a fost confirmată și de Volodâmâr Zelenski.

20.12. „Media condusă de Rusia”. Instagram a început să eticheteze paginile mass-media care răspândesc informații false și propagandă în folosul Rusiei. Printre acestea se enumeră: RIA Novosti, Vechernii Urgant, TASS, Russia Today.

19.50. Ministerul Apărării din Ucraina a creat o linie fierbinte de informare a rudelor soldaților ruși care au nimerit ostatici în Ucraina. Conform datelor autorităților ucrainene, timp de două zile, trupele din Ucraina au luat ostatici mai mult de 200 de soldați ruși.

19.35. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu noi declarații. Acesta a menționat că vor lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara: „Dacă copiii se nasc deja în adăposturi, chiar și atunci când bombardamentul continuă, atunci inamicul nu are nicio șansă în acest război popular, fără îndoială”.

18.44. Rusia își închide spațiul aerian pentru aeronavele companiilor aeriene ruse pentru România, după ce România a anunțat că și închide spațiul aerian pentru aeronavele companiilor aeriene ruse. În același timp, zborurile pot fi efectuate în baza unui permis special eliberat de Agenția Federală de Transport Aerian sau de Ministerul de Externe al Rusiei.

Printre țările care au mai anunțat închiderea spațiului lor pentru avioanele din Rusia se numără: Estonia, Letonia, Cehia, Polonia și Bulgaria.

17.20. Evacuarea Misiunii OSCE din Ucraina are loc printr-un convoi de 80 de automobile cu însemnele organizației. Acest convoi va intra în Republica Moldova prin Ocnița. Din convoi fac parte și automobile blindate. Convoiul va parcurge traseul Ocnița-Chișinău cu însoțirea automobilelor de poliție cu girofar inclus.

Astfel, autoritățile îndemnă locuitorii localităților pe unde va trece acesta să își păstreze calmul și să nu interpreteze greșit această acțiune.

16.38. Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak, a comentat situația negocierilor dintre Rusia și Ucraina privind potențiala încheiere a luptei. „Orice război ar trebui să se sfârșească cu negocieri. Ucraina a auzit despre poziția Moscovei cu privire la negocieri. Ei cunosc viziunea noastră cu privire la formatul acestor negocieri. Ei încearcă să ducă negocierile într-un punct mort mai înainte ca acestea să înceapă. Este clar că avem nevoie de o abordare diferită. Negocierile trebuie să se bazeze pe bun simț, așa încât să ajungem la o soluție în interesul oamenilor și a statalității Ucrainei. Prin rezistența lor, ucrainenii au demonstrat că faptul de a ajunge într-un punct mort este o ambiție ireală. Minciuna rușilor că ei au avut ordin să se oprească este respinsă de realitatea pe care întreaga lume a văzut-o noaptea trecută și în această dimineață. Lupta a fost dură, la intensitate maximă. Anume pentru că președintele Zelenski nu acceptă condiții care nu pot fi acceptabile și nici ultimatumuri pentru Ucraina. Doar negocieri cu drepturi depline”, a declarat acesta. Mesajul a fost publicat de paginile oficiale ale președinției Ucrainei.

16.31. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, sprijină aderarea expresă a Ucrainei la UE.

15.36. Turcia a interzis navelor militare rusești trecerea pe Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski. La fel, președintele Ucrainei a mulțumit omologului său din Turcia și cetățenilor turci pentru suportul acordat.

15.12. România își închide spațiul aerian pentru aeronavele companiilor aeriene ruse, a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Guvernului Român, Dan Cărbunaru. Printre țările care au mai anunțat închiderea spațiului lor pentru avioanele din Rusia se numără: Estonia, Letonia, Cehia, Polonia și Bulgaria.

15.04. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a venit cu o reacție privind sancțiunile impuse Rusiei. Potrivit acestuia, sancțiunile sunt dure, dar totodată previzibile.

„Valurile de sancțiuni care au urmat în ultimele zile sunt grave, dar ne-am pregătit serios și în avans pentru ele. Prin urmare, ele sunt practic previzibile. Acum vor fi necesare analize suplimentare și coordonarea activității între departamentele relevante. Desigur, se iau imediat măsuri pentru a minimiza pagubele cauzate de aceste sancțiuni și pentru a asigura buna funcționare a tuturor sectoarelor economiei noastre. Există toate posibilitățile și potențialul pentru asta. Vor fi necesare analize suplimentare pentru măsuri de răspuns care se vor potrivi cel mai bine intereselor noastre”, spune Peskov, transmite meduza.io.

14.22. Cu câteva minute în urmă, Serviciul Grăniceri de Stat al Ucrainei a reținut doi sabotori ruși în direcția din Stânga Nistrului. Sabotorii ruși au fotografiat instalațiile și infrastructura militară la punctul de control Cuciurgan.

Aceștia au fost capturați de polițiștii de frontieră, iar în timpul arestării, sabotorii au spart telefonul. Complicii ruși aveau pașapoarte transnistrene. Infractorii au fost predați poliției.

14.04. Ungaria susține excluderea Rusiei din sistemul SWIFT. Despre aceasta a anunțat Paweł Jabłoński, ministrul afacerilor externe a Poloniei, într-o postare pe Twitter. Oficialul a menționat că a vorbit cu ambasadorul maghiar în Polonia, Orsolya Kovács, care a spus că nu va bloca sancțiunile împotriva Federației Ruse, inclusiv blocarea pe sistemul SWIFT.

13.35. La Kiev se modifică restricțiile de circulație la un nou interval de ore (комендантский час) de la 17.00 până la 8.00, acest lucru a fost anunțat de către primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

13.20. Ministerul Culturii ucrainean a făcut o adresare către companiile de televiziune internaționale de a opri transmisiunea canalelor televizate rusești. Apelul este făcut împreună cu grupurile media ucrainești: 1+1 media, StarLightMedia, Media Group Ukraine și Inter Media Group. 

„Înțelegem cât de puternică este mașinăria de propagandă rusească și ne opunem total acestui lucru. Din 26 februarie, canalele tuturor grupurilor media ucrainene vor difuza informații în formatul unui canal unic numit United News. Grupurile media vor lucra în ture pentru a livra informație neîntreruptă”, se anunță în apelul Ministerului Culturii ucrainean, care mai spune că mai multe instituții ale statului se vor alătura acestui canal.

13.00. Refugiații din Ucraina au dreptul să intre în Republica Moldova cu animalele de companie, fără a prezenta certificatele sanitare veterinare sau pașapoartele pentru animalele de companie. Un anunț în acest sens a fost făcut de autoritățile din Moldova pe canalul de Telegram Prima sursă.

12.51. Estonia și Letonia își vor închide spațiul aerian pentru aeronavele companiilor aeriene ruse, au declarat ministrul leton al justiției, Janis Bordans, și ministrul economiei al Estoniei, Taavi Aas. Printre țările care au mai anunțat închiderea spațiului lor pentru avioanele din Rusia se numără: Cehia, Polonia și Bulgaria, notează meduza.io.

12.36. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Oficialii au vorbit despre situația de securitate complicată din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina.

Șefa statului a menționat că țara noastră este pregătită să ofere în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina. La fel, secretarul Blinken a menționat că SUA vor sprijini în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

12.32. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei și Rada Supremă a Ucrainei anunță despre faptul că cetățenii pot primi apeluri de la oameni cu identități false care le cer informații despre starea și locația lor.

În unele cazuri, cei care sună pretind a fi rude ale cetățenilor. În aceste cazuri, autoritățile ucrainene recomandă oamenilor să le adreseze acestor persoane întrebări personale pentru a le stabili identitatea. Mesaje de acest fel, catalogate ca fiind din partea spionilor ruși, circulă și pe rețelele sociale. De obicei, persoanele cer informații despre cum pot ajunge la Kiev, scriu în mare parte în rusă și sunt membri noi ai grupurilor unde adresează aceste întrebări.

Cetățenilor li se recomandă să nu divulge informații despre rutele accesibile și să fie vigilenți cu orice tip de mesaje primite.

12.20. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a ieșit cu o nouă adresare video în care a menționat despre faptul că poporul ucrainean a rezistat încă o zi de atac al inamicului.

„Kievul și locurile importante din apropierea capitalei sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să blocheze centrul statului nostru și să-și pună marionetele aici, așa ca la Donețk, însă le-am stricat ideea”, spune Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean s-a adresat poporului rus, spunându-le următoarele: „Mii de victime, sute de prizonieri care nu înțeleg de ce au fost trimiși în Ucraina ca să moară și să omoare pe alții. Cu cât mai devreme îi spuneți guvernului că războiul trebuie oprit imediat, cu atât mai mulți dintre oamenii voștri vor rămâne în viață. Vedem că există proteste ale cetățenilor ruși împotriva războiului și știm că mulți din Rusia sunt șocați de răutatea și duritatea guvernului. Aceasta este o reacție corectă și vă mulțumesc pentru asta”.

Președintele Ucrainei le-a mulțumit și persoanelor publice din Rusia pentru curaj și pentru că nu au ales să tacă, menționându-i pe Iuri Dud, Valeri Meladze, Leonid Parfionov, Dmitri Muratov și mulți alții.

12.07. Încă două țări europene susțin propunerea deconectării Rusiei de la SWIFT, vorba este despre Italia și Cipru. Acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski și de către Dmâtro Kuleaba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

11.53. Vicepreședintele Consiliului de Securitate și fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a propus restituirea pedepsei cu moartea pentru criminali în Rusia după suspendarea calității de membru al Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Declarația a fost făcută într-o postare pe VKontakte, în care acesta a spus că nu se teme de nicio sancțiune și că acestea nu va opri Rusia.

E de menționat că Rusia a introdus un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în 1997, după aderarea la Consiliul Europei.

11.46. Șefa Ministerului Veteranilor din Ucraina a solicitat ajutor de la Crucea Roșie privind transportarea cadavrelor militarilor ruși în Rusia. „Aceasta este o nevoie umanitară. Cerem ca trupurile invadatorilor ruși să părăsească teritoriul Ucrainei și să plece în Federația Rusă. Acolo ar trebui să știe câte astfel de cadavre și câți invadatori zac pe pământul ucrainean.”

11.28. Persoanele din Kiev sunt rugate să nu iasă din case, cu excepția de a se deplasa spre un adăpost. Avertizarea vine în contextul în care grupări de sabotaj din armata rusă încearcă să se instaleze pe malul stâng al râului Nipru în Kiev.

11.16. Roskomnadzor a obligat mai multe portaluri de știri din Rusia să șteargă știrile legate de războiul cu Ucraina. Dojd scrie că: „Instituția a cerut să elimine știrea cu titlul «Ucraina a raportat primele victime ale operațiunii militare ruse». Această știre conținea informații publicate exclusiv din surse oficiale – Poliția Națională a Ucrainei, primarul orașului Horlivka și consilierul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gherașcenko.

Notificarea Roskomnadzor afirmă că știrea conține «informații inexacte despre distrugerea clădirilor rezidențiale de către trupele ruse și despre victimele civile, inclusiv copii și minori, din cauză că nu este de interes pentru public».

Conform informațiilor Ministerului Apărării al Federației Ruse, un grup de trupe ale așa-ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, cu participarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, desfășoară o operațiune militară specială pentru a proteja populația din regiune, iar atacurile sunt efectuate exclusiv asupra infrastructurii militare ucrainene”, se arată în aviz, potrivit postului de televiziune Dojd.

Același aviz le-au primit și alte redacții: Eho Moskvî, Ino SMI, Mediazona, The New Times, Svobodnaia Presa, Krâm.Realii, Novaia Gazeta, Jurnalist și Lenizdat.

În caz că aceste redacții nu vor îndeplini ordinul, Roskomnadzor va bloca site-urile și le va amenda cu 5 milioane de ruble.

10.50. Peste 530 de medici ruși i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin să înceteze războiul.

„Am depus jurământul să ajutăm toți oamenii, indiferent de naționalitate, religie sau opinii politice. Dar acum ajutorul nostru nu este suficient. Războiul va lua multe vieți, va schilodi atât de multe destine, încât nu vom avea timp să depunem toate eforturile posibile. Strigând de durere, chemând mamele, va fi în aceeași limbă”, scriu medicii.

Ei solicită încetarea războiului și rezolvarea tuturor problemelor politice exclusiv prin mijloace pașnice. „Viața umană este neprețuită. Un moment este suficient pentru a ucide o persoană într-un război, în timp ce tratamentul și recuperarea victimelor pot dura ani. Și pentru momentele războiului de astăzi vom plăti mulți ani înainte”, scriu medicii.

Scrisoarea are deja peste 530 de semnături.

10.36. Metroul din Kiev a intrat în regim de adăpost. Nu se vor opera curse de transportare. Anunțul a fost făcut de primarul Kievului.

10.28. Ministrul Sănătății din Ucraina anunță că, până la momentul de față, au decedat 198 de ucraineni, dintre care trei sunt copii, iar alți 1 155 sunt răniți (printre aceștia sunt 33 de copii).

10.05. Primarul Kievului a spus că a fost o noapte grea pentru capitală, dar trupe rusești în oraș nu sunt. Au încercat să pătrundă din Jâtomâr, Hostomel, dar au fost neutralizați.

Potrivit acestuia, în oraș funcționează grupuri de sabotaj (DRG). Începând cu ora 6.0, pe 26 februarie, în urma înfruntărilor dintre apărătorii ucraineni și DRG, 35 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii.

Transportul în Kiev funcționează, cu excepția linii roșii de metrou, aceasta este disponibilă pentru adăpost.

9.58. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a sugerat că țara lui și-ar dor acum să devină membră a UE. „A venit momentul crucial pentru a încheia odată și pentru totdeauna discuția cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu Charles Michel [președinte al Consiliului European] despre asistență suplimentară și pentru lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul nostru liber”, se arată într-o nouă postare a lui Zelenski pe Instagram.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)


9.35. Armata ucraineană a recucerit hidrocentrala de la Kiev după lupte prelungite pe timp de noapte. Stația este complet sub controlul Ucrainei, potrivit Ministerului Energiei. Personalul tehnic a părăsit adăpostul și s-a întors la muncă. Începând 26 februarie, ora 8.30, hidrocentrala funcționează normal.

8.44. O clădire rezidențială de pe str. Lobanovski, nr. 6a (Kiev) a fost lovită de o rachetă.

Віталій Кличко

8.40. Pe de altă parte, Ministerul Apărării al Federației Ruse nu prezintă date despre pierderile armatei ruse. În același timp, ministerul a prezentat datele actualizate, scrie meduza.io.

#1. Armata rusă a obținut control asupra orașului Melitopol.

#2. De la începutul operațiunii militare, armata rusă a distrus 821 de unități de infrastructură militară ucraineană, a doborât șapte avioane și elicoptere, a distrus 87 de tancuri și alte vehicule blindate, 28 de sisteme de protecție aeriană și 118 unități de vehicule militare speciale.

#3. Armata așa-zisei RPL a înaintat pe o distanță de 30 de km și a reușit să ocupe satele Bahmutovka și Grecișkino.

8.22. Consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a anunțat că, până în prezent, circa 3 500 de soldați ruși au fost uciși și alții 200 au fost luați prizonieri de armata ucraineană. Acesta a mai spus că, azi, 26 februarie, nicio operațiune militară propusă de ruși nu s-a soldat cu vreo victorie. „Asta înseamnă că noi îi câștigăm. Oamenii își pot apăra pământul”.


8.06. Președintele Zelenski a postat un videoclip pe Instagram în care a menționat că Rusia răspândește dezinformări, spunând că președintele Ucrainei solicită armatei ucrainene să renunțe la arme. „Nu este adevărat. Președintele rămâne la Kiev, lupta continuă! Ucraina nu va capitula niciodată.”

https://www.instagram.com/p/Cabe-u9FUaf/

7.58. Rada Ucraineană comunică că președintele Zelenski a respins propunerea SUA de evacuare. El se află la Kiev gestionând personal apărarea țării. De asemenea, toți oficialii guvernamentali lucrează pentru a promova interesele Ucrainei.

7.53. Ministerul Apărării din Ucraina a publicat date actualizate despre pierderile totale ale armatei ruse:
# 14 avioane;
# opt elicoptere;
# 102 tancuri;
# 536 de blindate;
# 15 tunuri;
# o sistemă de rachete Buk.

7.32. Primara orașului Vasâlkiv, Natalia Balasânovâci, la postul de televiziune 1+1, a raportat că luptele din această noapte din oraș se încheie. Orașul rămâne sub controlul Forțelor Armate ucrainene: „Ei [parașutiștii ruși] au aterizat în câmpurile, pădurile și satele localității noastre. Cele mai multe lupte s-au dus pe strada Decembriștilor, au fost bătăi, strada era în flăcări. Au vrut să ne captureze aerodromul pentru a-și disloca trupele, dar militarii noștri au fost mai puternici și au respins atacul”, scrie hromadske.ua.

7.07. Autoritățile din Ucraina raportează că Rusia încearcă să exploreze activ coastele Mării Negre și Dunărea cu drone. În dimineața acestei zile, au fost observate drone rusești în zona detașamentului de frontieră Ismail.

6.57. Celebra interpretă Madonna a postat pe contul să de Instagram un videoclip în care a cerut ca să fie trimis ajutor umanitar în Ucraina. De asemenea, aceasta a scris că invazia rusă este lipsită de sens, lacomă și că trebuie oprită.

„Putin a încălcat fiecare acord existent privind drepturile omului. Putin nu are dreptul să încerce să șteargă existența Ucrainei. Vă susținem, președinte Zelenski! Ne rugăm pentru tine și pentru țara ta!”

https://www.instagram.com/tv/Caa99CLJrBd/?utm_source=ig_web_copy_link

6.56. Presei de stat ruse i se interzice acum să facă publicitate sau să monetizeze Facebook „oriunde în lume”. Nathaniel Gleicher, șeful departamentului de politici de securitate al Facebook, a anunțat acest lucru.

6.41. Autoritățile din Ucraina comunică că o dronă rusească a atacat o navă a polițiștilor de frontieră ucraineni.

„În această seară, nava Gărzii Marine din cadrul Serviciului de Poliție de Frontieră de Stat al Ucrainei «Grigori Kuropeatnikov» a fost atacată de un vehicul aerian fără pilot.”

Ulterior, drona a fost doborâtă în apropriere de Marea Neagră.

6.37. Un deputat al Dumei Stat din partea Partidului Comuniștilor al Federației Ruse a scris pe canalul său de Telegram că războiul din Ucraina trebuie urgent terminat. „Eu am votat recunoașterea independenței regiunilor Luhansk și Donețk pentru ca să fie pace, nu pentru ca să fie război. Am votat pentru ca Rusia să devină scut de apărare și pentru ca Donbasul să nu fie bombardat și nici Kievul.” Matveev este al doilea deputat PCRF care a criticat operațiunea militară rusă în Ucraina.

6.24. O alertă aeriană a fost anunțată în Luțk, Rivne și Liov. În Harkiv, se aud sunetele bombardării. La Kiev, la stațiile de metrou Beresteiska, Șuleavskaia și Universitet, poliția a coborât obloanele „până când situația amenințătoare este eliminată”, transmite currenttime.tv.

5.43. Mass-media ucraineană, care citează locuitorii din Kiev, comunică despre împușcături în centrul capitalei, pe strada Bogdan Hmelnițki.

5.15. Autoritățile din orașul Vasâlkiv au comunicat pentru postul TV „1+1” că strada centrală a orașului este bombardată. Sunt morți și răniți – numărul lor exact este încă necunoscut. Orașul este situat la aproximativ 30 km de Kiev.

4.40. Potrivit Reuters, la granița dintre Belarus și Ucraina se află aproximativ 150 de unități presupuse a fi echipament militar rusesc. Agenția a lansat imagini din satelit despre care se presupune că apar orașele Mazâr și Ciojniki, care sunt situate în sudul Belarusului – la 30 km de granița cu Ucraina.

4.23. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei raportează „ostilități active” la Kiev.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să păstreze calmul, să nu părăsească adăposturile, să se ascundă imediat într-un adăpost antibombă la sesizare, iar dacă sunt acasă, să nu meargă la ferestre și să nu iasă la balcoane.


Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente