Instituțiile publice din Republica Moldova s-au solidarizat pentru a oferi ajutor refugiaților ucraineni. Vezi lista lor

Primaria-sedinta-1648e88-1612249028lgon54q-900×506
Foto: chisinau.md

Joi, 24 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia începe o „operațiune specială” în Ucraina, iar președintele Volodâmâr Zelenski a anunțat introducerea stării de război în toată țara. În acest context, mii de cetățeni ucraineni traversează hotarul țării lor pentru a putea primi refugiu în Republica Moldova.

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a susținut un briefing de presă, în care a informat că până la ora 8.00, a zilei de 25 februarie 2022, pe teritoriul țării noastre au intrat peste 15 000 de cetățeni ucraineni dintre care 315 au solicitat azil.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat, în briefingul susținut, că mai multe instituții publice de pe teritoriul Moldovei s-au solidarizat pentru cazarea refugiaților ucraineni.

Vedeți mai jos lista localităților.

# Anenii Noi – Consiliul Raional Anenii Noi a anunțat despre posibilitatea de cazare a eventualilor refugiați din Ucraina.

# Basarabeasca – Consiliul Raional Basarabeasca a informat despre pregătirea a 30 de locuri de gazare a refugiaților ucraineni.

# Briceni – Consiliul Raional Briceni a făcut apel către toți locuitorii raionul Briceni, care sunt dispuși de a oferi cazare sau orice alt tip de ajutor refugiatilor ucraineni, să-l informeze de alegerea lor pe primarul localității în care domiciliază.

# Cahul – Consiliul Raional Cahul a informat despre identificarea posibilităților raionului de a acorda asistență refugiaților cu raza de acoperire Cahul. În același timp, Primăria Orașului Cahul a creat un cont bancar pentru toți doritorii de a contribui financiar în susținerea cetățenilor ucraineni refugiați în municipiu.

# Călărași – Consiliul Raional Călărași a anunțat despre crearea centrelor provizorii de gestionare a fluxului masiv de refugiați ucraineni, iar Primăria Orașului Călărași a deschis un centru de colectare a bunurilor de primă necesitate pentru refugiați din Ucraina, activ 24/24.

# Cimișlia – Consiliul Raional Cimișlia a anunțat despre posibilitatea oferirii unor servicii și consultații medicale gratuite persoanelor refugiate din Ucraina. De asemenea, Primăria Orașului Cimișlia a făcut un apel către toți cimișlienii, care doresc și care își permit să ajute cu bunuri de primă necesitate, cazare sau hrană refugiații ucraineni, să anunțe despre acest lucru instituția publică locală pentru o gestionare mai eficientă a situației și oferirii mai multe oportunități refugiaților.

# Fălești – Consiliul Raional Fălești a anunțat, că începând cu ziua de luni, 28 februarie 2022, se vor institui centre de plasament a refugiaților ucraineni pe teritoriul raionului Fălești.

# Ialoveni – Consiliul Raional Ialoveni a deschis un cont trezorerial cu scopul acumulării donațiilor de fonduri ce urmează a fi folosite pentru cazarea și alimentarea persoanelor refugiate din Ucraina. În aceeași timp, Primăria Orașului Ialoveni a instituit un punct local de dirijare în situații excepționale.

# Orhei – În context situației conflictuale de pe teritoriul Ucrainei, Consiliul Raional Orhei, a anunțat că vor pune la dispoziție Hotelul „Codru” din orașul Orhei pentru adăpostul persoanele refugiate. Hotelul municipal “Codru” în momentul de față, dispune de aproximativ 100 de locuri de cazare.

# Bălți – Primăria Municipiului Bălți a deschis două conturi bancare destinate donațiilor voluntare pentru persoanele din Ucraina.

# Soroca – Consiliul Raional Soroca a informat despre crearea punctului de colectare a ajutorului umanitar pentru refugiatii din Ucraina, iar Primăria Municipiul Soroca a menționat că autoritățile sorocene vin în ajutorul refugiaților din Ucraina.

# Șoldănești – Consiliul Raional Șoldănești a inițiat Campania de colectarea a ajutorului umanitar pentru refugiații ucraineni.

# Ștefan Vodă – Primăria Orașului Ștefan Vodă a anunțat despre identificarea posibilităților raionului în acordarea asistenței refugiaților din Ucraina.

# TeleneștiPrimăria Orașului Telenești a instituit un punct de colectare a produselor pentru refugiații din Ucraina, precum: plapume, pături, crupe, conserve și altele.

# Chișinău – Primăria Municipiului Chișinău a informat că, în ultimele de două zile, în jur de 1 000 de persoane refugiate din Ucraina, inclusiv copii, au fost cazate la C.I.E. „MOLDEXPO”.

# Căușeni – Primăria Orașului Căușeni a venit cu un apel către toți localnicii săi, care pot oferi spațiu locativ persoanelor refugiate, să se adreseze primăriei.

# Criuleni – Primăria Orașului Criuleni a adus la cunoștința tuturor cetățenilor că este disponibilă să ofere orice ajutor tuturor celor care sau refugiat în Republica Moldova, precum și localnicilor care i-au primit pe refugiați în propria locuință.

# Cantemir – Primăria Orașului Cantemir a venit cu un apel de solidaritate și umanitate către localnicii săi, în contextul evenimentelor care au loc în Ucraina.

# Drochia – Primăria Drochiei a îndemnat toți locuitorii orașului, ca în astfel de momente grele, să fie uniți și să acorde ajutorul posibil refugiaților din Ucraina.

# Edineț – Primarului Municipiului Edineț, C. Cojocari, s-a adresat către localnici cu un îndemn de solidarizare față de situația tensionată din Ucraina.

# Hâncești – Primăria Municipiului Hâncești și-a exprimat pe deplin solidaritatea sa față de poporul ucrainean și vine în ajutor celor care și-au părăsit casele și țara lor.

# Leova – Consiliul Raional Leova a informat că pregătește baza de odihna Sarata-Noua pentru adăpostirea refugiaților din Ucraina.

# Strășeni – Primăria Municipiului Strășeni a îndemnat toți localnicii să se mobilizeze din nou, așa cum au mai făcut-o și în alte situații critice pe care țara și comunitatea lor le-a avut, aratând solidaritate popurului ucrainean.

# Ungheni – Consiliul Raional Ungheni anunță despre crearea un punct de colectare a lucrurilor/produselor care vor fi donate pentru refugiații din Ucraina, astfel persoanele care doresc să participe la această acțiune de suflet, pot să se apropie în incinta Consiliului Raional Ungheni.


Menționăm că deputații au votat propunerea guvernului de a introduce starea de urgență pe tot teritoriul Moldovei pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de ieri.

Amintim că, în data de 24 februarie 2022, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Situația o puteți urmări în regim livetext AICI!

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente