Care este nivelul de pregătire a sistemului de sănătate din țară în contextul situației de urgență

ministerul
Foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Ministerul Sănătății a evaluat stocurile de medicamente, consumabile și echipamente disponibile la nivel național. Totodată, Ministerul Sănătății a dat indicații conducătorilor să asigure instituțiile medico-sanitare publice cu necesarul de medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, pentru o perioadă extinsă, de până la 90 de zile.

În același timp, Ministerul Sănătății a asigurat măsuri de prevenire și control a COVID-19, în contextul numărului mare de refugiați. Respectiv, toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina au fost asigurate cu echipe de personal medical care realizează trierea și testarea cetățenilor străini cu semne clinice specifice COVID-19. Toate centrele pentru migranți au fost dotate cu mii de teste și echipamente de protecție, inclusiv dezinfectant.

În cazul confirmării infecției, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi plasate în izolatoarele centrelor pentru refugiați, iar cele cu forme grave care necesită spitalizare vor fi preluate de către echipele de asistență medicală urgentă și transportate în instituțiile medicale.

Starea de sănătate a refugiaților va fi monitorizată permanent de către personalul medical dislocat în centrele provizorii de triere. În toate situațiile de urgențe medico-chirurgicale, inclusiv în cazurile de spitalizare, asistența medicală va fi oferită gratuit, conform protocoalelor și standardelor. Totodată menționăm că centrele pentru refugiați au fost și vor fi în continuare asigurate cu medicamente și consumabile de primă necesitate.

Ministerul Sănătății va continua să depună eforturi maxime pentru a asigura protecția sănătății celor care au fost impuși să-și părăsească casele.


Amintim că ieri, 24 februarie, în Moldova a fost introdusă stare de urgență pentru 60 de zile în contextul situației din Ucraina și a valului mare de refugiați ce ajung pe teritoriul țării noastre.

Pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente