image
Sursa foto: Profimedia

VIDEO // Joe Biden, sancțiuni împotriva Rusiei: Le vom limita abilitatea de a face afaceri în dolari, lire și yeni

După ce Vladimir Putin a anunțat joi dimineață că a trimis trupe speciale în Ucraina, iar mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev, au fost bombardate, președintele american Joe biden a ieșit în conferință de presă și a declarat Vladimir Putin a ales războiul și va suporta consecințele.

Principalele declarații ale secretarului general al NATO:

„Putin a respins toate ofertele noastre de dialog. Săptămâni întregi am avertizat că invazia se va întâmplă și acum o vedem pe scară largă. Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Acum va suporta consecințele. Guvernul Rus a comis atacuri cibernetice asupra Ucrainei. Am văzut o încălcare flagrantă a legislației internaționale.

Am văzut un teatru politic la Moscova. Vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, lire și yeni. Am văzut înscenări teribile ale Rusiei, conform cărora Ucraina comite genocid și că vrea să atace Rusia. Rusia a invadat o țară independentă și suverană.

Rusia a atacat cu avioane, bombe, tancuri. Noi am fost transparenți în legătură cu Putin. Am decis noi sancțiuni ce vor impune costuri mari pe termen scurt și lung asupra Rusiei. Rubla rusă s-a prăbușit astăzi. Sancționăm bancile rusești care au active de peste un trilion dolari. Azi înghețăm activele a încă 4 bănci rusești, printre care și VTB. Adăugăm noi nume de oligarhi ruși pe lista sancțiunilor. Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale. Aceste decizii vor avea efect pe termen lung. Vom tăia jumătate din importurile de servicii Hi-tech”, a declarat Biden.

Mesajul lui Joe Biden se alătură mesajelor transmise în cursul zilei de joi de aliații Occidentali. Premierul britanic, Boris Johnson, a descris atacul Rusiei asupra Ucrainei ca fiind "o acțiune barbară" a lui Vladimir Putin, care "trebuie să se încheie cu un eșec", în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va răspunde fără slăbiciune la actul de război al Rusiei.

La rândul său, Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a transmis că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”.

De asemnea, șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a spus că „Rusia se va confrunta cu o izolare fără precedent”, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi primul set de sancţiuni economice impuse Rusiei, după ce Moscova a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente, potrivit Digi24. Sancțiunile vizează bănci, datoriile Rusiei, dar și membri ai elitei ruse.

Sancţiunile vizează două mari instituţii financiare ruseşti, accesul Moscovei la finanţare occidentală, dar şi oligarhi ruşi și familiile lor. Sancțiunile au fost luate în coordonare cu aliații, a mai precizat Biden.

Noutăţile partenerilor

comentarii: