Urmărirea penală pe cei 4 angajați MAI, care aduceau heroină sub paravanul „hainelor de la KM7”, finalizată. Cum lucra schema

Serviciul Vamal, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a terminat urmărirea penală în privința celor patru inspectori de patrulare INSP, reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de la „KM 7” din Odessa-Ucraina, inclusiv pentru circulație ilegală de droguri.

Foto: poza simbol
Potrivit estimărilor, mărfurile de larg consum valorează circa 1,5 milioane lei. În ceea ce privește captura de droguri, pe piața neagră aceasta ar valora circa 200.000 lei.


Cei patru inspectori de patrulare au vârste cuprinse între 28 și 34 ani și acopereau prin activitatea lor oficială regiunea din Anenii Noi și Căușeni. Aceștia sunt învinuiți de faptul că prin implicarea în schemă, au asigurat nu doar escortarea mărfurilor după introducerea în țară de către alți membri, prin regiunea transnistreană și transportarea lor cu ajutorul altor membri ai grupului infracțional, ci și organizarea operațiunii de către unul din inspectori. Ulterior, ultimul s-a eschivat de la urmărirea penală în regiunea transnistreană, dar a fost reținut și plasat în arest la revenirea în țară, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Ceilalți trei membri ai grupului sunt cercetați în libertate, după ce instanța de judecată a respins contestările procurorilor.

Cu privire la implicarea altor membri ai grupului infracțional, investigațiile continuă într-o procedură separată, așa cum aceștia nu dețin funcții publice. Atât cei care urmează să fie trimiși pe banca acuzaților, cât și membrii grupului infracțional cu privire la care investigațiile continuă, potrivit legii, se prevalează de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

În baza documentării efectuate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate timp de nouă luni, mărfurile erau introduse în țară prin regiunea transnistreană și depozitate în localitățile din Zona de Securitate. De aici, bunurile erau preluate de alți membri ai grupării infracționale, care le transportau pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, cu utilizarea plăcuțelor de înmatriculare false și prin eludarea posturilor vamale interne de control.

Drept urmare a reținerii în flagrant a membrilor grupului infracțional implicați în episodul transportării ilegale a mărfurilor, oamenii legii au efectuat 12 percheziții în mai multe locații din republică, unde au depistat mai multe loturi de marfă de contrabandă. După expertizarea mărfurilor, dispusă de procurorii PCCOCS, rezultatele au relevat faptul că substanța solidă, cu aspect de praf, camuflată în unul din mijloacele de transport, este heroină. Prin urmare, pe lângă cercetarea penală pentru infracțiunea de contrabandă comisă de către membrii grupului, organizatorul acestuia este cercetat și pentru circulație ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare. De asemenea, în cadrul dosarului a fost dispusă efectuarea investigațiilor financiare paralele.

În noiembrie 2021, angajații MAI au fost reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 milioane lei, de la piața „KM7” din Odessa, Ucraina. Atunci au fost reținute trei persoane, dintre care doi polițiști bănuiți.

Oamenii legii au stabilit faptul că mărfurile de larg consum erau introduse în țară prin regiunea transnistreană și depozitate în localitățile din Zona de Securitate. De aici, bunurile erau preluate de alți membri ai grupării infracționale, care le transportau pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, cu utilizarea plăcuțelor de înmatriculare false și prin eludarea posturilor vamale interne de control.

La 12 noiembrie, angajații de la MAI învinuiți de contrabandă cu mărfuri de la piața „KM7” au primit 30 de zile de arest. La sfârșitul lunii noiembrie, Procuratura anunța că aceștia sunt cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri. Heroina descoperită în urma expertizării mărfurilor introduse în țară ilegal costă, pe piața neagră, aproximativ 200.000 lei.



Pub