Vadim Krasnoselski, mesaj de la Tiraspol după declanșarea operațiunii militare ruse în Ucraina: A fost creat un Centru operativ de comandă

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a venit cu un mesaj adresat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului, după declanșarea operațiunii militare rusești din Ucraina. Acesta a dat asigurări că așa-zisele autorități ale regiunii controlează pe deplin situația și că nu există motive pentru introducerea stării de urgență sau a altor regimuri juridice speciale.

Foto: Serviciul de presă al așa-zisei președinții rmn

„În contextul evenimentelor care au loc în Ucraina, vă informez că conducerea rmn controlează pe deplin situația din regiune, asigurând stabilitatea și securitatea cetățenilor. În prezent, nu există motive pentru introducerea stării de urgență sau a altor regimuri juridice speciale. Toate sistemele de activitate vitală ale statului funcționează în format standard. Situația în Zona de Securitate este stabilă și sub control.

În vederea acordării de asistență cetățenilor străini, sosiți temporar pe teritoriul rmn, a fost semnat un Decret, în conformitate cu care autoritățile și administrațiile statului stabilesc sarcini pentru funcționarea punctelor de control peste frontiera de stat cu Ucraina și Republica Moldova, precum și asistarea persoanelor care sosesc”, se menționează într-un comunicat al lui Vadim Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol mai anunță că a fost creat un Centru operativ de comandă, iar numărul liniei fierbinți va fi anunțat ulterior.

Totodată, cetățenilor din regiune li se recomandă temporar - până la stabilizarea situaţiei - să se abţină de la călătorii în străinătate, să păstreze calmul şi să se informeze exclusiv din surse oficiale, verificate.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

„Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.


Pub