Apelul lui Popescu către România și statele membre UE: Să sprijine efortul de primire și acomodare a refugiaților din Ucraina pe teritoriul țării noastre

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a ieșit cu declarații după discuția telefonică cu omologul său român Bogdan Aurescu. Acesta susține că a venit cu un apel către oficialii români și cei din statele membre ale UE „să sprijine țara noastră n efortul de primire și acomodare a refugiaților din Ucraina”.

Foto: Fb/ Nicu Popescu

„Am reiterat în convorbirea de astăzi cu omologul român Bogdan Aurescu sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, făcând apel la soluționarea prin metode pașnice a oricăror conflicte. Am accentuat imperativitatea respectării principiilor de bază ale dreptului internațional.

Având în vedere că unul dintre efectele crizei din Ucraina este generarea fluxurilor de refugiați către țările vecine, am făcut un apel către România, precum și către statele membre ale Uniunii Europene, de a ne sprijini în efortul de primire și acomodare a refugiaților din Ucraina pe teritoriul țării noastre.

Rămânem în contact permanent cu domnul ministrul Aurescu pentru schimburi de informații și coordonare a activităților de contracarare a pericolelor aferente conflictului din Ucraina”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

18 persoane au fost ucise într-un atac la o unitate militară din Odesa. Este vorba despre 8 bărbați și 10 femei, anunță presa din Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.


Pub