(foto) La Palanca și Ocnița au apărut centre provizorii pentru migranți: Oamenii vor primi mâncare și pachete pentru igiena personală

Centre provizorii au fost instalate în localitățile Palanca și Ocnița, urmare a activării Planului Situațional privind gestionarea afluxului de migranți. Scopul Centrelor provizorii este să acorde asistență de primă necesitate, de natură umanitară, juridică și alimentară imediată imigranților.

Foto: mai.gov.md

Centrele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore. La fel, persoanelor li se vor aloca pachete alimentare și de igienă.

În cadrul centrelor, vor activa ofițerii BMA, care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali, care va acorda asistență. Funcționalitatea și securitatea acestora va fi asigurată de către IGSU și IGC, în comun cu Biroul Migrație și Azil.

Biroul Migrații și Azil a activat planul de urgență și este pregătit să gestioneze eventuale cereri de azil.

La ora actuală, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de 6937 persoane dintre care 3000 de cetățeni ucraineni. 

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.


Pub