(doc) 100 de asociații civile condamnă „agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei” și îi cer să-și retragă imediat forțele armate

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, care întrunește 100 de organizații membre, au ieșit cu o declarație comună astăzi, prin intermediul căreia „condamnă cu fermitate agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, lansată inclusiv de pe teritoriul Belarus, încălcarea integrității teritoriale a vecinului nostru și a normelor dreptului internațional”. În acest context, asociațiile civile cer MoscoveI să „înceteze imediat și fără precondiții operațiunile militare și să-și retragă forțele armate de pe teritoriul Ucrainei”.

Foto: captura ecran

„Facem apel către comunitatea internațională, să întreprindă de urgență toate acțiunile care se impun de normele dreptului internațional, pentru oprirea imediată a agresiunii Rusiei cu implicarea Belarus împotriva Ucrainei și revenirea la soluționarea conflictului pe cale pașnică. Răspunsul comunității internaționale trebuie să includă măsuri de descurajare și sancționare a statului agresor, dar și de susținere a autorităților ucrainene.

Ne solidarizăm cu poporul Ucrainei și salutăm reținerea manifestată de autoritățile ucrainene și disponibilitatea acestora de a căuta soluții diplomatice.

Facem apel către organizațiile internaționale ONU, OSCE, Consiliului Europei, NATO, UE, și statele sale membre, SUA, Turcia, Marea Britanie, Canada, Elveția și alte state partenere să ofere suport imediat Republicii Moldova, în gestionarea situației umanitare de criză, în monitorizarea situației de securitate și acordarea asistenței necesare, pentru a preveni potențiale acțiuni de agresiune hibridă asupra Republicii Moldova.

Facem apel către autoritățile Republicii Moldova, să asigure informarea continuă a populației, privind măsurile luate la nivel național, în contextul situației excepționale anunțate.

Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să întreprindă de urgență acțiuni prompte de securizare a spațiului informațional al Republicii Moldova, inclusiv prin limitarea propagandei și dezinformării din partea Kremlinului și a instrumentelor sale de influență în Republica Moldova.

Solicităm instituțiilor mass-media din Republica Moldova să se abțină de la distribuirea propagandei, a știrilor false, să combată dezinformarea și să relateze corect și responsabil despre criza din regiune, utilizând sursele oficiale de informare.

Chemăm cetățenii Republicii Moldova și toate forțele politice la unitate, coeziune, solidaritate, calm și responsabilitate în această situație excepțională în regiune și în Republica Moldova.

Ne exprimăm disponibilitatea de a oferi asistența și expertiza necesară în efortul autorităților naționale de gestionare a situației excepționale, în cooperare cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, se menționează în declarație.


În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

„Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.



Pub