„Pacea este mai presus ca toate”. Mitropolitul Vladimir, mesajul adresat cetățenilor în contextul operațiunilor militare din Ucraina

Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir a venit cu un mesaj adresat cetățenilor în contextul oprațiunilor militare din Ucraina. „Pacea este mai presus ca toate”, menționează Înalt Preasfințitul Vladimir.

Foto: UNIMEDIA

„Dragi compatrioți, iubiți credincioși ai Bisericii Ortodoxe din Moldova,

În această dimineață am aflat cu toții vestea tristă despre bombardamentele din țara vecină Ucraina.

Pe tot parcursul zilei am primit zeci de mesaje de la credincioși care ne-au mărturisit despre panica și frica ce i-a cuprins.

Pacea este mai presus ca toate. Neînțelegerile care apar între popoare trebuie rezolvate în mod pașnic. Creștinii ortodocși, indiferent de naționalitate și orientare politică, trebuie să se unească în duhul păcii și al dragostei.

Ne rugăm milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici, responsabili de aplanarea acestui conflict armat.

Să ne rugăm cu toții pentru o bună înțelegere între popoare, fiind în profundă rugăciune alături de cei suferinzi”, arată mesajul Mitropoliei.

Rusia a scos din funcțiune 74 de obiecte militare terestre ucrainene, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

18 persoane au fost ucise într-un atac la o unitate militară din Odesa. Este vorba despre 8 bărbați și 10 femei, anunță presa din Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliații noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.


Pub