Igor Grosu ar fi pornit spre Chișinău, după ce a rămas blocat la Baku, din cauza situației din Ucraina

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, deja ar fi în drum spre Chișinău, după ce a rămas blocat la Baku, din cauza situației din Ucraina. „Condamn cu fermitate atacurile armatei ruse și mă rog pentru pace. Este o situație extrem de complicată. Facem tot posibilul să ajungem cât mai curând acasă”, a scris acesta pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA

Acesta a menționat că de dimineață a avut o întrevedere cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev în care a discutat despre intensificarea colaborării în cadrul proiectelor cu impact regional în sfera energetică, a transporturilor, a agriculturii și turism.

Totodată, i-a mulțumit pentru deschiderea și disponibilitatea de a ajuta Moldova în timpul crizei energetice.

„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Azerbaijan, iar în tot acest timp, am susținut reciproc suveranitatea și integritatea teritorială în granițele recunoscute pe plan internațional și am cooperat coordonat în cadru regional și multilateral.

În context, am discutat despre situația de securitate din regiune și reafirmăm sprijinul deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a scris acesta.

Surse neoficiale ne-au comunicat că acesta ar ajunge la Chișinău în această seară.

Parlamentul urmează să se convoace în ședință pentru a vota introducerea stări de urgență. Potrivit regulamentului Parlamentului, Vicepreşedinţii Parlamentului îndeplinesc, în modul stabilit de Preşedinte, atribuţiile Preşedintelui, delegate de acesta, la solicitarea sau în absenţa lui, inclusiv semnează legile şi hotărîrile adoptate de Parlament.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

Până la această oră, aproape 2000 de ucraineni au tranzitat frontiera cu țara noastră, 5 dintre care au solicitat protecția statului moldovenesc.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.


Pub