(video) Parlamentul Republicii Moldova, în ședință: „Trebuie să demonstrăm unitate și să fim solidari”

Deputații s-au convocat în ședință pentru a examina cererea Guvernului de instaurare a stării de urgență, de asediu și de război, ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina. UNIMEDIA a transmis ședința în regim live video și text.

Foto: UNIMEDIA

20:50 Deputații au aprobat cererea Guvernului cu 88 de voturi. Ședința Parlamentului s-a încheiat.

20:46 Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, deputat BCS: Suntem gata să susținem inițiativele Guvernului. Facem apel la unitate. Frica și panica prezintă un pericol. facem apel către ANRE și toate instituțiile statului să fim solidari.

20:43 Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice prezintă co-raportul pe solicitarea Guvernului. Starea de Urgență se propune pentru 60 de zile, începând de astăzi.

20:42 Tauber: Care e situația cu locurile subterane de refugiu? Lilian Carp, șeful Comisiei de Securitate: Noi instituim Stare de Urgență, restul le vor face CSE și Guvernul.

20:40 Raportul prim-ministrei s-a încheiat, la decizia speakerului Igor Grosu. Șeful Comisiei pentru securitate prezintă raportul.

20:36 Marina Tauber, partidul Șor: Propunem ca în această situație de criză, cetățenii din păturile social-vulnerabile să primească fiecare câte 10 mii de lei din Fondul de Rezervă...

Grosu: Opriți vă rog microfonul. Oamenii sunt pe drumuri. Ieri s-au culcat acasă, iar astăzi sunt la sute de km de case, nu știu ce e cu soții lor. Doamna prim-ministru luați loc, noi trebuie să ne mișcăm repede. Data viitoare voi veni cu instituirea Stării de Urgență pe hoție. Am venit de la mii de km azi ca să ajutăm cele patru mii de persoane. Urcați pe clădire și ciuliți urechile, spre Odesa. Eu sunt unde trebuie.

20:32 După ședința Parlamentului va avea loc ședința CSE. Gavrilița: Vom decide intrarea în țară cu acte expirate sau provizorii, vom decide transmiterea unor clădiri publice pentru găzduirea acestor persoane. Se cer 60 de zile din cauza incertitudinii. Cel mai mare risc pe care îl avem este fluxul enorm de persoane care vor solicita ajutor. Noi trebuie să reacționăm rapid.

Ulanov, partidul Șor: Pentru a evita o catastrofă umanitară nu se impune stare de urgență, cu atât mai mult interzicerea unor manifestații. Ce înseamnă destituirea din funcție a conducătorilor unor agenți economici: La întreprinderi de stat vă referiți?

Gavrilița: Nu, potrivit legii CSE are dreptul la unele intervenții mai largi.

20:21 De la tribună vorbește prim-ministra Natalia Gavrilița: Ecourile unei ample acțiuni militare împotriva Ucrainei s-au auzit până în satele noastre. Nu mi-am imaginat că voi veni atât de des în Parlament pentru a cere instituirea stării excepționale. Vin cu un apel la unitate către toți cetățenii și forțele politice din țara noastră. Ne așteptăm la un mare flux de oameni, care vor veni în țara noastră. Deja au intrat peste 4 mii de cetățeni ucraineni și ne așteptăm ca numărul lor să crească. Oamenii aceștia au nevoie de ajutor acum și sper că astăzi putem da un semnal de solidaritate și unitate în Parlamentul RM.

În perioada Stării de Urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va impune un regim special de intrare și ieșire din țară, exploatarea în regim special a spațiului aerian, regim special de circulație a cetățenilor și mărfurilor pe teritoriul țării. Interzicerea manifestațiilor în masă, expulzarea unor persoane. 

20:20 La ședință și-au înregistrat prezența 89 de deputați din 101 aleși. Ordinea de zi a fost completată cu solicitarea Guvernului de a declara stare de urgență, cu votul a 86 de deputați.

Înainte de ședință, șefa statului a convocat fracțiunile parlamentare PAS și PSRM și le-a îndemnat să se solidarizeze în jurul obiectivului de asigurare a securității cetățenilor Republicii Moldova.

Urmărește aici ședința:


Pub