Vlad Batrîncea: E momentul să fim solidari, să demonstrăm unitate, indiferent de viziuni, etnie, limbă vorbită. Panica și frica pentru ziua de mâine trebuie să dispară

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a susținut cererea Guvernului de instaura Stare de Urgență în Republica Moldova, ca urmare a escaladării conflictului armat din țara vecină, Ucraina. „Suntem gata să sprijinim inițiativele sociale, care vor veni de la Guvern pentru a da o mână de ajutor cetățenilor, agricultorilor, oamenilor de afaceri, pentru că este momentul să demonstrăm unitate, să fim solidari, indiferent de viziunile politice, de etnie sau limba pe care o vorbim”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat BCS, vicepreședintele Parlamentului, de la tribuna centrală a Legislativului.

Foto: Captură de ecran

„Nu este momentul pentru declarații mari, tari și patetice sau să valorificăm politic această situație în care a ajuns Republica Moldova. Este momentul să facem apel la calm, rațiune și înțelepciune. Este momentul să facem un apel către întreaga societate și să le spunem că panica este un pericol și să facem tot posibilul ca panica și frica pentru ziua de mâine să dispară.

BCS este dispus să ofere și experiență, și tot sprijinul ca să ajutăm inclusiv cu criza refugiaților și ca acest proces să fie calitativ. Suntem gata să sprijinim inițiativele Guvernului care vor veni în susținerea cetățenilor, care și așa sunt obosiți de criza pandemică și cea energetică. Facem apel către instituțiile statului, inclusiv ANRE, care are ședință mâine să facem tot posibilul ca statul să aibă o influență sănătoasă asupra formării prețurilor și cetățenii, agricultorii, oamenii de afaceri să simtă o mână de ajutor. Credem că acest apel este de bun-simț.

Poate fi o lecție frumoasă pentru întreaga societate să fim solidari, indiferent de viziuni politice, de etnie, limba vorbită. Este momentul să demonstrăm unitate și să fim solidari”, a spus Batrîncea.

Parlamentul a instituit pe 24 februarie Stare de Urgență în Republica Moldova, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina în această dimineață.

Solicitarea a venit în special pentru a putea face față fluxului impunător de refugiați și pentru a-i putea ajuta și asigura cu toate cele necesare, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.


Pub