Parlamentul a votat! În Moldova se introduce stare de urgență pentru 60 de zile

strae de urgență

Deputații au votat propunerea guvernului de a introduce starea de urgență pe tot teritoriul Moldovei pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de astăzi, 24 februarie.

Hotărârea a fost adoptată, în cadrul ședinței plenare care a avut loc în seara zilei de astăzi, urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale.

Pentru adoptarea Hotărârii au votat toți cei 88 de deputați prezenți în sală, aceasta intră în vigoare la data adoptării.

Documentul prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții  care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform Hotărârii,  pe perioada stării de urgență se instituie un regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian; se instituie un regim special de circulație pe teritoriul țării, inclusiv în ceea ce privește circulația și controlul mărfurilor.

De asemenea, proiectul prevede expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului; stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice; interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și altor acțiuni de masă; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă; gestionarea fluxurilor migraționale, precum și alte măsuri.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente