‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSute de tone de ambalaje de la pesticide poluează anual mediul: Moldova - fără...

Sute de tone de ambalaje de la pesticide poluează anual mediul: Moldova – fără soluții de colectare și distrugere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anual, în Republica Moldova sunt importate mii de tone de pesticide. Potrivit datelor statistice, în anul 2020 în cadrul întreprinderilor agricole și gospodăriilor țărănești, au fost utilizate 4202 de tone de pesticide chimice și 1 652,4 de tone de pesticide biologice.

La aceste cantități mai trebuie adăugate și gospodăriile ale căror suprafețe sunt de până la 10 hectare, care, la fel, utilizează pesticide pentru tratamentul culturilor.

În urma utilizării acestora rămân sute de tone de ambalaje toxice, ce poluează mediul fie prin degradarea ce durează decenii și afectează mediul, fie fiind arse necorespunzător pe marginile câmpurilor agricole, deoarece în Republica Moldova nu există un centru de colectare și distrugere a ambalajelor de la produsele chimice.

Companiile ce reciclează sau distrug ambalajele cum ar fi cele din plastic, nu pot recicla și ambalajele de la produse chimice, ultimele generând în urma incinerării obișnuite mai multe substanțe toxice pentru organism și mediu. Respectiv, necesită o distrugere specială.

Oficial, niciun kilogram de ambalaje de la pesticide toxice nu a fost distrus în mod corespunzător.

Colectarea și distrugerea ambalajelor de la pesticide – pe seama cui?

Potrivit Legii Nr. 1540 privind plata pentru poluarea mediului, companiile importatoare sunt obligate să achite o plată pentru poluarea mediului, cota taxei căreia variază de la 0,6-1,8% pentru îngrășăminte și de la 1,8 la 3,6% pentru pesticide.

‹ adv ›

Apelând companiile importatoare de inputuri agricole, am aflat că acestea ajung să cheltuie anual sume de până la câteva milioane de lei la importul produselor pentru taxele respective.

„Taxa ecologică se achită la fiecare import. Aceasta variază în funcție de produs și ambalaj. Dacă e să analizăm datele anului 2021, taxa ecologică achitată de către cooperativa noastră a depășit suma de 4 milioane de lei. Ținând cont de faptul că în Moldova nu avem centre de colectare și distrugere a ambalajelor, ar fi rațional ca taxa respectivă să rămână în contul companiilor, astfel încât acestea să poată crea infrastructura necesară pentru distrugerea deșeurilor cu potențial pericol pentru mediu”, a menționat pentru Agrobiznes Andrei Condrea, juristul C.Î. Agrostoc.

Respectiv, resurse ce ar putea fi alocate în scopul creării unor centre de colectare și distrugere a ambalajelor de la pesticide există, însă până la moment, timp de zeci de ani, ambalajele respective, dar și alte resturi sunt arse pe câmpuri sau aruncate.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că taxe pentru ambalajele respective sunt achitate, potrivit Hotărârii Nr.561 din 31.07.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje responsabilitatea pentru ambalaje revine tot pe seama producătorilor care plasează pe piață produsele ambalate (art.13).

‹ adv ›

Acestea ar trebui să se ocupe de colectarea ambalajelor de la pesticide și livrarea acestora punctelor de colectare și distrugere care în Moldova nu există.

Pe de altă parte, nici exportul acestor ambalaje nu este posibil, în condițiile în care țările în care există astfel de centre de distrugere a ambalajelor de la produsele chimice nu permit importul a astfel de deșeuri. În acest sens, o soluție ar fi semnarea unui acord cu autoritățile din țările respective și exportul ambalajelor.

Până în 2023, producătorii – obligați să identifice soluții

Potrivit articolului 53 din Hotărârea Nr.561, începând cu 1 ianuarie 2023, pot plasa pe piață ambalaje numai producătorii înregistrați în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă.

Respectiv, va fi necesară crearea platformelor de colectare și distrugere a deșeurilor-ambalajelor de la produse chimice pentru a comercializa produsele. Crearea a astfel de puncte de colectare, evident, necesită investiții, care, de altfel, s-ar putea reflecta în costul produselor pentru consumatorul final – fermierul, lucru ce ar putea fi evitat.

La moment, există câteva soluții: semnarea unui acord privind exportul și distrugerea ambalajelor toxice cu o țară ce dispune de centre de distrugere a deșeurilor respective, anularea taxei pentru poluarea mediului și reorientarea sumelor respective de bani în scopul creării punctelor colective de colectare și distrugere a ambalajelor de către companiile din sector sau crearea a astfel de puncte de către autorități din resursele alocate de către importatori la achitarea taxei privind poluarea mediului, dar și din achitarea altor taxe similare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Este o cale de a rezolva problema data dar este nevoie de investitii,processul consta in reciclarea si producere ceea ce va fi o alternativa pentru tara in anumite domenii ceea ce va reduce importul anumitor marfuri si le va face o concurenta

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›