image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Natalia Gavrilița, despre situația din Ucraina: Elaborăm anumite scenarii; Există riscuri economice și migraționale

Guvernul de la Chișinău este de mai mult timp în proces de elaborare a unor scenarii în legătură cu situația din Ucraina, a declarat premierul Natalia Gavrilița, după ședința de astăzi a Executivului.

„Suntem deschiși să contribuim la soluții diplomatice pentru a asigura pacea și stabilitatea în regiune. De mai mult timp suntem în proces de elaborare a unor anumite scenarii și acțiuni ale Guvernului. Este important, în această situație, să nu operăm cu scenarii ipotetice. De aceea vom veni cu lucruri specifice în momentul în care anumite scenarii sau anumite opțiuni vor fi în derulare. Evident că există anumite riscuri și pentru Republica Moldova și din punct de vedere economic, și din punct de vedere migrațional. Suntem pregătiți pentru aceste scenarii”, a declarat Gavrilița.

Șefa Guvernului a fost întrebată de jurnaliști dacă sunt cetățeni moldoveni în Ucraina care au solicitat ajutorul autorităților de la Chișinău.

„Relațiile între RM și Ucraina fac ca foarte mulți cetățeni să călătorească între cele două țări. Îndemnăm toți cetățenii să urmărească cu atenție declarațiile Ministerului de Externe și să contacteze autoritățile, ambasada și consulatul, în cazul în care se confruntă cu anumite dificultăți. Ministerul de Externe vine în mod constant cu actualizări. Suntem în contact cu anumite categorii de cetățeni”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat abținerea de la călătorii neesențiale, iar celor aflați pe teritoriul Ucrainei să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării vecine.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):

Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected],

Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected]

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected].

MAEIE recomandă cetățenilor moldoveni evitarea oricărei deplasări în regiunile de est ale Ucrainei și ajustarea promptă a planurilor de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și a anunțurilor autorităților ucrainene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: