image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Administrația „Unic”: Dacă nu va fi implementată decizia CMC privind terenul din fața magazinului, ne vom adresa la CtEDO

Administraţia Centrului comercial UNIC anunță că se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care nu va fi implementată decizia Consiliului Municipal Chişinău privind vinderea terenului aferent magazinului.

Agentul economic a emis, astăzi, un comunicat de presă în care susține „ e foarte aproape de a deveni victime ale unui război dus de diverse tabere politice, dar şi victime ale unei ample campanii de manipulare a opiniei publice”.

Administraţia Centrului comercial precizează că declaraţiile precum că UNIC SA a intrat în posesia în teren de 1,3 ha, amplasat în faţa Centrului Comercial, nu corespund realităţii.

„Circa un ha din terenul tranzacţionat e sub clădire, iar terenul din faţa Centrului este de doar 0,28 ari. Mai mult ca atât, chiar şi pe acest teren nu avem nici o intenţie de a construi ceva, ci doar de a moderniza şi înfrumuseţa zona”, precizează compania.

Referitor la preţul la care s-a vândut terenul, administrația afirmă că acesta s-a calculat după un anumit coeficient, reieşind din decizia instanţei de judecată. Ulterior deciziei instanţei de judecată, prin Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, s-a stabilit că terenurile aferente trebuie privatizate la preț de piață, care se stabileşte de un evaluator independent.

„În cazul respectiv nu pot să fie aplicate aceste modificări la lege, deoarece legea nu poate fi retroactivă. A fost aplicată legea care era în vigoare la momentul apariției situației juridice din 2016 și mai mult ca atât la emiterea hotărârii legea nu s-a schimbat. Constatăm că, consilierii municipali au acționat în conformitate cu legea, așa cum în acest sens există și o hotărâre judecătorească”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, săptămâna trecută, consilierii municipali ai PPDA și ai PSRM au votat împreună pentru vânzarea terenului (de circa 1,3 hectare) din fața magazinului UNIC contra aproximativ două milioane 600 de mii de lei (mai puțin de 130 de mii de euro). Experții afirmă că terenul respectiv costă de zece ori mau mult. Consilierii PAS au fost împotriva acestei decizii și au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Centrul comercial UNIC și Primăria Chișinău se află de mai mulți ani în litigiu din cauza acestui teren. În 2019, Curtea de Apel a obligat Primăria să vândă terenul centrului comercial și să încheie un contract de închiriere pentru alte două mii și 100 de metri pătrați din imediata apropiere a magazinului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: