PSRM despre evenimentele din estul Ucrainei: „E o mare durere când două popoare frățești sunt împinse spre confruntări inutile”

Partidul Socialiștilor se declară îngrijorat de evenimentele din Ucraina, care „țin în suspans întregul continent european încă din 2014”. „Bineînțeles, această situație nu poate ocoli și Republica Moldova. Or, noi suntem printre vecinii cei mai apropiați, atât ai Ucrainei, cât și ai Rusiei. Cu aceste state avem numeroase legături economice, de bună prietenie și de rudenie”, se arată într-o declarație emisă astăzi de PSRM cu privire la evenimentele din țara vecină.

Foto: UNIMEDIA

„Este o mare durere, când nu ești în stare să intervii atunci când două popoare frățești sunt împinse intenționat spre o confruntare inutilă și sunt aduse în prag de război. Oare cei care au stat în spatele acestui scenariu cinic, vor sta, ulterior, să numere câți ucraineni cu familii rusești și câți ruși cu familii ucrainene au căzut în războiul fratricid?

Va veni vremea când se va afla cu certitudine cine din marii jucători geopolitici au atras Ucraina și Rusia în cea mai serioasă criză din relațiile bilaterale, care poate escalada într-o confruntare militară. Cine a fost cel mai mult interesat să destabilizeze situația în regiune și să arunce Europa într-o profundă criză de insecuritate?

Suntem cu toții martori ai unui amplu război informațional, în care sunt puse în aplicare cele mai noi instrumente de propagandă și de isterizare, încât se lasă impresia că nu mai rămân alte opțiuni, decât războiul. Oameni, comunități și state întregi au fost atrași în această confruntare lipsită de logică și rațiune.

Am urmărit cum Ucraina a fost asigurată intens cu tehnică militară, fiind instruită să nu accepte compromisuri. Am văzut informațiile despre instructorii militari veniți din Occident, am văzut armament european și american. Am văzut cum provocările armate din zona de conflict au perturbat de fiecare dată speranța unei reglementări pașnice. Am văzut cum s-a ales praf din acordurile internaționale care au fost negociate cu atâta dificultate.

Marii jucători din Occident care, evident, nu intenționează să riște în acest conflict cu viețile propriilor cetățeni, au așteptări mari de la această criză geopolitică.

Dar trebuie să recunoaștem că și statele mici, precum Moldova, au fost puse în fața unei alegeri dificile în contextul acestei crize.

Moldova și cetățenii ei, fără îndoială, au ales pacea. Noi suntem de partea dialogului transparent, oricât de dificil ar fi acesta. Moldovenii optează pentru soluțiile diplomatice și pe decizii reciproc acceptabile, pentru un compromis care să împiedice războiul.

Aceste principii constituie temelia istorică a existenței țării noastre mici. Datorită acestor principii, noi, moldovenii, am supraviețuit, am ocrotit statalitatea și identitatea noastră în diferite perioade ale istoriei, uneori incredibil de dificile.

Astăzi, dispunem de toate cele necesare ca să garantăm pacea cetățenilor noștri. Suveranitatea și statutul de neutralitate al Moldovei, recunoscute la nivel internațional, protejează la cel mai înalt nivel statul și societatea noastră de implicare în situații de conflict, în războaie străine. În pofida acestui fapt, așa cum demonstrează practica noastră politică, în Moldova mai există forțe care sunt nemulțumite de suveranitatea și neutralitatea, iar uneori chiar și de statalitatea Republicii Moldova.

Cu mare regret, astfel de voci se aud și în tabăra guvernării de astăzi a Republicii Moldova. Retorica agresivă, declarațiile provocatoare despre necesitatea de a renunța la neutralitate – sunt parte a vieții noastre politice cotidiene.

Partidul Socialiștilor are ferma convingere: Moldova nu trebuie să urmeze agenda geopolitică impusă din exterior.

Eforturile tuturor participanților la procesul de edificare a statului – ale instituțiilor publice, parlamentului, guvernului, MAEIE, societății civile, cetățenilor de rând – trebuie să fie îndreptate spre păstrarea păcii civice și a unității în societate.

Consensul în societate, formarea unei națiuni civice, indiferent de apartenența etnică și limba de comunicare – aceasta este singura cale către unificarea țării, consolidarea potențialului economic, dezvoltarea țării, prosperarea poporului.

Neutralitatea Moldovei consfințită în Constituție are menirea de a ne proteja de erori, atât de ale noastre, cât și de cele străine. Noi nu avem cu cine lupta.

Moldovenii sunt un popor pașnic, Moldova este un stat prietenos pentru toată lumea, inclusiv pentru Ucraina și Rusia.

Noi am făcut deja greșeli fatale în trecut. Moldova nu are dreptul la greșeli noi”, se arată în declarația PSRM.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.


Pub