(video) Ilan Șor „a venit” în fața Guvernului, cu pancarte și lozinci: Sunt aici nu să critic, dar pentru a oferi soluții la criza energetică
Republica Moldova poate deveni independentă energetic, iar una dintre soluțiile care îi va oferi această siguranță este construcția centralelor nucleare modulare mici. Declarația aparține liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor, care a prezentat, într-o conferință de presă ținută în fața Guvernului, soluția pentru depășirea crizei energetice din țară. Potrivit lui, aceste tipuri de centrale sunt bazate pe o tehnologie modernă, sigură şi de încredere. Au beneficii de mediu dovedite, pentru că produc energie fără emisii CO2.
Foto:
Șor a adăugat că trei centrale sunt suficiente pentru a asigura întreaga populație a Moldovei cu energie ieftină și sigură. Construcția fiecărei centrale costă în jur de 250 de milioane de euro, iar energia electrică produsă va fi de aproape șapte ori mai ieftină.

„Practic, oamenii nu vor plăti aproape nimic pentru energia consumată. Mai mult, pensionarii și cei din familiile defavorizate ar putea fi scutiți în general de la plata energiei electrice. Criza energetică pe care o trăiește astăzi Moldova este cea mai gravă din istoria țării. Cel mai grav este că guvernarea nu oferă soluții. Prețurile pentru gaz și energie electrică îi vor duce pe oameni la sapă de lemn. Și cel mai grav este că, dacă nu-i oprim, aceeași situația va fi și peste un an și peste doi”, a declarat Ilan Șor.

Șor a mai spus că trebuie să fim prieteni cu toți, dar nu trebuie să depindem de nimeni și să nu-i lăsăm pe nimeni să ne conducă.

„Singura rezolvare a problemelor din țară este să devenim independenți din punct de vedere energetic. Partidul „Șor” a pledat întotdeauna pentru independența Republicii Moldova în toate domeniile. Este clar că acești diletanți de la guvernare fac experimente pe oameni și nu sunt buni la nimic. Nu pot nici să negocieze, nici să ofere soluții”, a declarat Ilan Șor.
Șor a mai adăugat că deschiderea acestor centrale modulare va duce la crearea locurilor de muncă noi. În prezent, foarte multe companii de prestigiu construiesc astfel de centrale, iar printre țările care și-au arătat clar interesul pentru această tehnologie sunt SUA, România, Marea Britanie, Rusia, Canada, Franța, China etc.

Prezentă la conferință, Marina Tauber, vicepreședintele Partidului „Șor”, a adăugat că țara trebuie condusă de un Guvern cu viziune, care se gândește cum să le asigure oamenilor un trai decent astăzi și să le ofere perspectiva unui viitor sigur.

„Criza energetică în care ne-a băgat această guvernare ne adâncește din ce în ce mai mult în sărăcie și deznădejde. Scumpa noastră guvernare, care ne-a adus vremuri atât de scumpe, trebuie să plece. Cu cât mai mult rămân la conducere cu atât mai mult ne înglodăm și ne adâncim în hău”, a declarat Marina Tauber.


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, are prognoze sumbre cu privire la noile tarife la energia electrică, ce urmează a fi aprobate în scurt timp, în contextul în care, la începutul lunii aprilie expiră termenul semnat cu Centrala electrică de la Cuciurgan. Potrivit lui Spînu, dacă noul contract va prevedea un preț mai mare, tariful pentru consumatorii finali din Moldova ar putea trece de 3 lei per kWh.

La 10 ianuarie 2022, Premier Energy a depus o cerere la ANRE, prin care cerea aprobarea noilor prețuri la energie nu mai târziu de 1 februarie. Astfel, tariful ar putea ajunge de la 1,51 lei la 2,78 lei, pentru consumatorii casnici.

La 24 ianuarie, Furnizarea Energiei Electrice Nord a solicitat majorarea tarifului la curent cu 50%, calcule „efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRE”.

La 26 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu propriile calcule privind tarifele la energia electrică și a publicat proiectele spre consultări publice.

Astfel, pentru Premier Energy agenția propune o majorare până la 1,92 lei, față de 2,78 lei cât a solicitat furnizorul. În cazul FEE Nord, care a solicitat o majorare de la 2,04 lei la 3,06 lei pentru 1 kw, ANRE vine cu un tarif de compromis, de 2,25 lei.






Pub