UNIC S.A. intenționează să se adreseze la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului

Administraţia Centrului comercial „UNIC” îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată ca urmare a executării de către Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a deciziei definitive a Curţii Supreme de Justiţie privind vânzarea terenului aferent Centrului Comercial.

Foto: UNIC SA

„Constatăm că suntem foarte aproape de a deveni victime ale unui război dus de diverse tabere politice, dar şi victime ale unei ample campanii de manipulare a opiniei publice. Astfel, în ultimele zile, prin declaraţiile făcute, diverşi politicieni, cu sau fără bună ştiinţă, au denaturat esenţa problemei, inducând în eroare cetăţenii.

Ca urmare, suntem nevoiţi să intervenim şi să precizăm că declaraţiile precum că UNIC SA a intrat în posesia în teren de 1,3 ha, amplasat în faţa Centrului Comercial, nu corespund realităţii. Circa un ha din terenul tranzacţionat e sub clădire, iar terenul din faţa Centrului este de doar 0,28 ari. Mai mult ca atât, chiar şi pe acest teren nu avem nici o intenţie de a construi ceva, ci doar de a moderniza şi înfrumuseţa zona” – se spune în declarația „UNIC”.

Potrivit administrației Centrului, referitor la preţul la care s-a vândut terenul, acesta s-a calculat după un anumit coeficient, reieşind din decizia instanţei de judecată.

„Ulterior deciziei instanţei de judecată, prin Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, s-a stabilit că terenurile aferente trebuie privatizate la preț de piață, care se stabileşte de un evaluator independent. În cazul respectiv nu pot să fie aplicate aceste modificări la lege, deoarece legea nu poate fi retroactivă. A fost aplicată legea care era în vigoare la momentul apariției situației juridice din 2016 și mai mult ca atât la emiterea hotărârii legea nu s-a schimbat” – precizează sursa.

Administrația „UNIC” mai constatată că, consilierii municipali au acționat în conformitate cu legea, așa cum în acest sens există și o hotărâre judecătorească.

„De aceea, în cazul în care, urmare a manipulărilor masive ale opiniei publice ce au loc, nu va intra în vigoare şi nu va fi implementată decizia CMC, ne vom adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Suntem siguri că vom obţine câştig de cauză, iar pentru ca să nu aibă de suferit cetăţenii Republicii Moldova, contribuabili la bugetul de stat, vom cere ca toate compensaţiile să fie achitate de persoanele ce se vor face vinovate de această inevitabilă nouă condamnare a Republicii Moldova”, se spune în declarație.


Pub