Procurorul General rămâne în CSS. Sesizarea depusă de Stoianoglo la Curtea Constituțională, declarată inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat ca inadmisibilă sesizarea depusă de Procurorul General suspendat Alexandr Stoianoglo, în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Foto: UNIMEDIA

1. Se declară inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității textelor „[…] atribuțiile Consiliului Suprem de Securitate […] se aprobă de Președintele Republicii Moldova” și „Procurorul General” din articolul 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995, precum și a întregului articol 12 din aceeași Lege, sub aspectul omisiunii legislatorului de a reglementa atribuțiile Consiliului Suprem de Securitate, depusă de dl Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova.

2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a hotărât Înalta Curte.

În septembrie 2021, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Într-un comunicat de presă, instituția anunță că decizia de a sesiza CC survine după ultima ședință a CSS din 10 august, în cadrul căreia „Președinta CSS a obiectat Procurorului General lipsa urmării penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.

Procuratura Generală anunța că va sesiza Curtea Constituțională la mijlocul lunii august. Asta după ce la ședința CSS din 10 august, la care au fost invitația și conducătorii procuraturilor specializate. Acesta a declarat că „în toată cariera sa de procuror, este prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport”.

După acea ședință, președinta a criticat dur Procuratura, iar tot în aceeași zi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat proiectul care va face posibilă demiterea procurorului, după evaluarea acestuia. La acest moment, proiectul a fost deja votat în lectură finală.


Pub