Studii, burse și oportunități în SUA pentru tinerii și tinerele din Moldova. Lucruri pe care să le știi dacă vrei să mergi la universitate peste ocean

ipiccy_image (44)
Foto: colaj diez.md

Studiile peste hotare devin o realitate din ce în ce mai accesibilă pentru tinerii și tinerele din Moldova care vor să adune o experiență internațională. Grație oportunităților americane, europene, asiatice, proaspeții absolvenți și proaspetele absolvente de liceu au la dispoziție o gamă variată de instituții de pe întreg globul, unde pot să își continue studiile. Statele Unite ale Americii reprezintă un vis intangibil pentru unii, dar nu e irealizabil, în special dacă se depune un pic de efort și perseverență. Alina Iacubov, EducationUSA Adviser, cunoaște aproape totul despre cele mai actuale burse și oportunități de studii de peste ocean. Am vorbit despre studiile de calitate în SUA într-o discuție interactivă pe pagina noastră de Instagram, iar în cele ce urmează, vom sublinia punctele-cheie.

Pentru început, ar trebui să înțelegem ce este EducationUSA și de ce organizația își merită creditul de încredere. „EducationUSA este o organizație finanțată de Departamentul de Stat, deci oferim informații transparente și curente cu referire la oportunitățile studenților în cadrul Învățământului superior din Statele Unite.” Sursa primară de informare pentru EducationUSA sunt universitățile și colegiile, care trimit ofertele pe care le au.

Alina este unica specialistă de acest fel care activează în Republica Moldova, respectiv, în cadrul live-ului, am încercat să aflăm cât mai multe lucruri utile ce pot fi puse în practică de către tinerii și tinerele din țară care planifică să studieze în Statele Unite ale Americii. „Rolul meu de bază este oferirea unei informații transparente, corecte cu referire la oportunitățile pe care le pot avea studenții și studentele care își doresc să facă licența, masteratul sau doctoratul în SUA. Explic pașii care trebuie urmați pentru depunerea dosarului, ce trebuie să conțină un dosar, care sunt solicitările de la universități, plus la aceasta, mai facem și niște traininguri bazate pe rezolvarea testelor standardizate, explicații de redactare a scrisorilor de intenție sau recomandare etc.”

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

În Statele Unite sunt peste 4 700 de universități și colegii acreditate, ceea ce înseamnă că tinerii și tinerele din Moldova cu siguranță vor găsi instituția la care să-și facă studiile. Alina recomandă viitorilor studenți și viitoarelor studente să se documenteze bine în raport cu ofertele universităților și să facă o listă de cinci instituții preferate. La această etapă, rolul adviser-ilor este de a ghida, de a transmite linkuri utile, de a explica utilizarea platformelor necesare și de a răspunde la toate întrebările care apar pe parcurs.

Procesul de depunere a actelor

În total, în prezent, 157 de studenți și studente din Republica Moldova învață în SUA.

Fiecare universitate și țară are un proces individual atunci când e vorba despre perioada de colectare și depunere a actelor. Tinerii și tinerele din Moldova care vor să studieze în SUA trebuie să fie conștienți și conștiente de faptul că dosarul pentru înmatriculare trebuie colectat cu mult timp înainte de perioada de înscriere anunțată de instituția dorită.

„Cred că adunarea actelor necesare pentru suplinirea dosarului trebuie făcută mai devreme de clasa a XI-a, deoarece e nevoie de susținerea unei serii de teste standardizate, de implicare în acțiuni de voluntariat, de focalizare pe note bune etc. De obicei, le recomandăm viitorilor studenți și viitoarelor studente să înceapă colectarea dosarelor cu cel puțin un an înainte de plecarea în State. Totodată, aici vorbim despre o serie de circumstanțe, cum ar fi nivelul de engleză, deoarece tinerii și tinerele vor trebui să susțină două teste importante în pregătirea pentru depunerea actelor, este vorba despre TOEFL (examen internațional de recunoaștere a nivelului limbii engleze) și SAT (test standardizat pentru admitere la studii în SUA).” Ambele teste sunt foarte complexe și necesită o perioadă de pregătire, din acest motiv, pregătirile în ultimele două săptămâni nu funcționează.

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

Unul dintre procesele-cheie în perioada de preadmitere este cel de cercetare. Prin urmare, atunci când se caută universități compatibile intereselor, se vor căuta inclusiv burse care ar putea acoperi studiile. EducationUSA vine în acest context cu mai multe linkuri utile și cu suport informativ pentru tineri și tinere. „Majoritatea studenților și studentelor din Moldova care în prezent își fac studiile în Statele Unite au primit burse care le acoperă studiile în totalitate. Aceste burse sunt bazate, în mare parte, pe merite, ceea ce înseamnă scoruri bune, acțiuni de voluntariat etc. În America se pune accentul pe admitere holistică, ceea ce înseamnă că deși notele sunt importante, nu ele sunt definitorii în procesul de acceptare. Lucrurile pe care viitorii studenți și viitoarele studente ar trebui să le cunoască și să le îndeplinească bine sunt eseurile (scrisorile de motivație) și experiența de voluntariat.”

Studiile în SUA sunt foarte costisitoare, respectiv ajutorul financiar sau bursele sunt cele care contribuie la susținerea motivației de a învăța peste ocean. Este important să cunoașteți că solicitarea ajutorului financiar se face în același moment în care se depun actele la instituția dorită. De regulă, procesul de înscriere la universitățile din SUA are loc la începutul toamnei, cu un an înainte de începerea studiilor, respectiv, până în acest moment, toate testele standardizate deja trebuie să fie susținute.

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

Tipurile de burse

În SUA sunt mai multe tipuri de burse de care pot beneficia persoanele interesate. Este vorba despre bursele care acoperă doar studiile, cele care acoperă studiile parțial, cele care acoperă studiile și traiul. Majoritatea tinerilor și tinerelor din Moldova, care în prezent sunt în SUA, au plecat în baza celui din urmă tip de bursă. „Studenții și studentele care pleacă peste ocean pot depune dosarul pentru a lucra în cadrul campusului universitar – la cantină, la sala de sport, la cinema, la eveniment, la bibliotecă –, adică pot să mai facă niște bani de buzunar. Este important de menționat că viza de studii permite munca doar în cadrul campusului universitar, iar timpul petrecut la job nu va depăși 20 de ore pe săptămână.”

În timpul vacanțelor de vară, tinerii și tinerele ar putea lucra cu normă întreagă, dar în perioada studiilor, unicul job acceptat e cel din campus.

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

Sesiuni de informare

EducationUSA este o organizație foarte deschisă pentru toți cei care doresc să beneficieze de oportunitățile studiilor în SUA. În acest context, pe paginile de Facebook și Instagram, organizația anunță frecvent despre o serie de sesiuni de informare care ar ajuta potențialii candidați și potențialele candidate. „Sesiunile sunt gratuite și au loc pe toate rețele sociale EducationUSA Moldova, inclusiv sesiuni organizate pe Zoom, unde oricine se poate alătura. În majoritatea cazurilor, sesiunile se fac în limba engleză, pentru că grupul țintă căruia ne adresăm sunt anume tinerii și tinerele care doresc să studieze în SUA. Avem o serie de subiecte pe care le abordăm, începând cu explicarea termenilor de scriere a unui eseu pentru TOEFL și finalizând cu argumentarea importanței scrisorilor de recomandare și cu modul în care acestea trebuie redactate.”

De fiecare dată, la sesiunile live pe Zoom sunt invitate persoane notorii din fiecare domeniu dintre cele abordate pentru ca tinerii și tinerele să aibă acces la cât mai multă informație veridică și de calitate.

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

De asemenea, EducationUSA Moldova oferă inclusiv consultanță individuală pentru cei și cele care doresc asta. Pentru a beneficia de ea, persoanele ar trebui să programeze o sesiune în cadrul căreia vor fi ghidate cu mare grijă și atenție de către Alina Iacubov.

EducationUSA Competitive College Club

Programul Competitive College Club este unul finanțat de EducationUSA și constă în selectarea tinerilor și tinerelor începând cu clasa a X-a, interesați și interesate de a depune dosarul la o universitate în SUA. „Pe parcursul a doi ani, noi îi/le ghidăm și pregătim pentru admiterea în SUA. Împreună facem mai multe activități cum ar fi explicarea rigorilor de scriere a unui eseu sau a unei scrisori de recomandare, discutarea articolelor sau cărților etc. Aici, facem inclusiv sesiuni cu Competitive College Cluburi din alte regiuni, ceea ce înseamnă că participanții și participantele au oportunitatea de a face cunoștință cu persoane de vârsta lor din diferite regiuni ale lumii, inclusiv sunt ghidați/ghidate și de un intern din America care îi/le ajută să își îmbunătățească vocabularul și să cunoască mai multe despre viața unui student/unei studente în Statele Unite.”

Recrutarea pentru Competitive College Club se face în lunile august-septembrie, iar pentru a fi la curent cu perioada de înscriere, urmăriți EducationUSA pe paginile de Facebook și Instagram.

Sursă foto: Facebook/EducationUSA

Consultările la EducationUSA sunt absolut gratuite și disponibile tuturor tinerilor și tinerelor din Moldova care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. 

Mai multe despre admiterea în SUA, despre oportunități și burse aflați din discuția integrală cu Alina Iacubov, EducationUSA Adviser, pe care o găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente