18 tineri și tinere din localități diferite te invită la Photo Cafe. Ce presupun aceste întâlniri și cum poți participa

fotografie
Foto: depositphotos.com 

Fotografia este o formă de exprimare a sentimentelor – a ceea ce simți, a ceea ești. Este minunat când poți vorbi despre fotografie cu oameni din domeniu care te inspiră să perseverezi și care îți oferă sfaturi despre arta fotografică, echipament și modalități de a face o poză reușită.

Despre arta fotografică am învățat eu și alți 17 tineri din diferite localități ale Republicii Moldova, care au reușit să treacă de preselecție, astfel, timp de un an, beneficiind de oportunitatea de a-i avea în calitate de mentori pe experți din cadrul National Geographic. Programul de mentorat a avut genericul „Schimbare de acasă prin fotografii”. Prin urmare, noi am avut nobila misiune de a reflecta schimbarea din localitate pentru diasporă. Programul a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei SUA și cu implicarea proiectului Elveția PNUD „Migrație și dezvoltare locală” și s-a încheiat în luna august 2021 prin organizarea unei tabere unde ne-am întâlnit cu mentorele Tatiana Solonari, Andriana Mereuță, Lynn Johnson, Erika Larsen, Francesca Peragine-Ciglar și cu invitatul special – fotograful Mihai Potârniche.

Totuși, timp de un an, am reușit să devenim o adevărată familie și am  început să organizăm ședințe tematice ca pe vremuri, de aceea am reușit să preluăm inițiativa și prin rotație să fim cei ce organizăm ședințe cu genericul Photo Cafe pentru a ne invita mentorele la discuții, dar și pentru a atrage alți oameni de valoare din domeniu, care să ne inspire și care să ne ofere sfaturi despre cum am putea să ne perfecționăm.

Sursă foto: arhivă personală

La prima întâlnire, am avut-o în calitate de invitată pe Diana Vlas, regizoarea filmului „Dor de casă”. În cadrul acestei ședințe, am descoperit istoria filmului, ceea ce se află după cortină, provocări și răspunsuri în urma cărora am căpătat mai multă încredere în relațiile fotografice cu oamenii.

Apoi, a urmat o ședință plină de sinceritate, de speranță și de vise, care ne-a impulsionat să ne dezvoltăm pasiunea față de fotografie, de data aceasta împreună cu fotografa Maria Guțu. O discuție de suflet care demonstrează că viața este imprevizibilă și că nu știi ce pasiune neașteptată poți descoperi în firea ta.

Sesiunile marcate de aromă de cafea și de păreri fotografice a continuat în prezența Polinei Cupcea, fondatoarea proiectului „Oameni și Kilometri”. Schimbările reprezintă ceva firesc și trebuie să fim gata de a trece peste ele și muncă, foarte multă muncă pentru un rezultat frumos și calitativ – aceste idei au fost desprinse de gașca noastră din setul de întrebări-răspunsuri.

Recent, la gașca noastră s-a alăturat și fotografa Anastasia Bulavinov care ne-a demonstrat că fotografiile în care sunt prezenți oamenii sunt un univers aparte care trezește un amalgam de emoții și trăiri.

Sursă foto: arhivă personală
Sursă foto: arhivă personală

Am decis să aflu părerea uneia dintre mentore și a unor colegi despre cum este să faci o ședință de amploare cu personalități notorii din Republica Moldova.

Tatiana Solonari, responsabilă dezvoltare instituțională, proiectul Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”: „Este un club exclusivist, aș spune. Aici se întâlnesc tineri care spun istorii prin fotografii cu profesioniști dedicați și sufletiști. Ne bucurăm că, după încheierea programului de mentorat «Schimbarea de acasă prin fotografii» cu durata de un an, acești tineri continuă să organizeze discuții tematice utile lor în calitate de tineri profesioniști. Acești tineri sunt viitorul țării și merită și trebuie susținuți”.

Cornelia Croitoru: „Photo Cafe-urile organizate sunt foarte interesante prin faptul că, cu toate că noi în vara anului trecut am terminat acest curs de fotografie, am decis sa ne mai întâlnim în continuare aici, în format online, unde ne împărțim cu experiențe noi și ne ajutăm reciproc”.

Igor Roga: „Foarte nice. Îmi place și de fiecare dată dau curs invitației colegilor de a mă alătura la discuții fotografice”.

Cristina Jalbă: „Photo Cafe este cea mai tare experiență. Oameni noi, idei noi, opinii diferite și multe emoții. Aceste ședințe de suflet ne lărgesc orizonturile și unghiurile de a privi lumea altfel, puțin mai diferită. La Photo Cafe, ne împărtășim experiența și cunoaștem prin ce greutăți trec adevărații fotografi”.

Toți doritorii de a face parte din gașca noastră și de a fi prezenți la Photo Cafe pot urmări anunțurile plasate pe Grupul Migrație și Dezvoltare Locală. Vă așteptăm cu mare drag!

Autoare: Teoctista Colța

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente