(doc) Consiliul Raional Orhei cere guvernului să aloce urgent fonduri suplimentare de circa 12 milioane de lei școlilor din raion

Scoala
Foto: arq.ro

Consiliul Raional Orhei a depus un demers oficial adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, în care explică situația la zi și le cere autorităților ca, până la sfârșitul acestei luni, să revizuiască bugetele și să aloce fonduri suplimentare.

În documentul elaborat de Direcția Educație a Consiliului Raional Orhei se menționează că instituțiile nu mai au bani pentru a putea activa, în condițiile scumpirii de trei ori a gazului, respectiv a energiei termice, precum și din cauza creșterii substanțiale a prețurilor pentru alte produse și servicii.

Instituția face trimitere la o circulară emisă de Ministerul Educației prin care școlile sunt atenționate să-și achite facturile până în data de 20 a lunii în curs și atrage atenția că, din cauza deficitului bugetar, acestea riscă să-și sisteze activitatea.

„Nivelul de planificare pentru anul 2022 la compartimentul gaze naturale/energie termică a înregistrat o majorare cu circa 4,195 milioane de lei mai mult comparativ cu anul 2021, astfel constituind 10,152 milioane de lei față de 6,250 milioane de lei în 2021. În același timp, conform estimărilor preventive pentru anul bugetar 2022, înregistrăm o insuficientă scontată la compartimentul gaze/energie termică de circa 7,747 milioane de lei”, se arată în comunicat.

În context, autoritățile din Orhei cer ministerelor de resort să identifice urgent bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor.

„Solicităm respectuos identificarea și alocarea, în regim de urgență, la această etapă, a sumei de 11,942 milioane de lei, din care 4,195 milioane de lei constituie suma cu care instituțiile de învățământ au fost impuse să optimizeze cheltuielile și 7,747 milioane de lei – deficitul estimativ calculat până la sfârșitul anului 2022, astfel încât instituțiile de învățământ primar și secundar din ciclul I și II să acopere cheltuielile suplimentare generate de majorarea tarifului la gaze/agent termic ca să nu genereze situații de incapacitate a plații facturilor după cum a fost solicitat de către Ministerul Educației și Cercetării prin circulara nr. 03/1-09/182 din 18.1.2022, precum și revederea în mod obligatoriu, normativul valoric calculat per copil”, se mai arată în demersul adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor.

Ministerul Educației nu a comentat deocamdată solicitarea Consiliului Raional Orhei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente