Ultima oră! Aliona Mandatii și Ala Tîșcu părăsesc fracțiunea Platformei DA din CMC: De astăzi, suntem consilieri independenți

 Aliona Mandatii a anunțat, astăzi, că părăsește fracțiunea Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău și rămâne în CMC în calitate de consilier independent.  Aceeași decizie a fost luată și de consiliera Ala Tîșcu.

Foto: punctul.md

„Eu, Aliona Mandatii, mă retrag, astăzi, din fracțiunea Platformei DA. Respectiv, îmi retrag votul pentru acea decizie pentru UNIC. Vreau să anunț, și în numele colegei mele Ala Tîșcu, care nu este prezentă astăzi la ședință, fiindcă i-a decedat tatăl, și îi exprim sincere condoleanțe... decizia dumneaei este la fel, de a se retrage din Platforma DA și a-și retrage votul de pe acea decizie pentru UNIC. Rămânem consilieri municipali independenți și vreau să sugerez Executivului să vină data viitoare la ședință, cu o decizie de anulare a deciziei precedente, pentru executarea terenului de sub UNIC”, a declarat Aliona Mandatii.

„În 2020, la decizia pe care am votat-o în CMC, a fost un punct și în cadrul ședinței Comisiei funciare anume eu am cerut executivului să întreprindă măsuri și să depună sesizare de urgență la Procuratură, pe marginea terenului aferent UNIC, fiindcă a ajuns dosarul pe rol la CSJ și nu a urmat... a fost un punct al unei decizii, votată de consilierii municipali. Am o întrebare către primarul Ion Ceban și viceprimarul de ramură: De ce? Din păcate... Mi-am dat votul, care consider că politic cu adevărat a fost unul greșit, dar juridic corect. Dar dacă trebuie și partidul, conducerea a cerut să iasă cineva țap ispășitor, eu, ca membru al Comisiei funciare am luat această decizie, pentru a nu-i pune la bătaie pe colegii mei. Nu mai vreau să fiu influențată de nimeni, de aceea am luat această decizie. De astăzi, suntem consilieri independenți”, a mai adăugat Mandatii.


Un teren de 1,3 hectare, din fața magazinului universal „UNIC”, a fost vândut cu 2 691 792 de lei, decizie luată în cadrul ședinței CMC din 17 februarie, cu votul consilierilor PSRM și al celor din Platforma DA. La rândul lor, consilierii PAS s-au arătat nemulțumiți și au declarat că vor contesta în instanță hotărârea.

„De 19 ori mai puțin (!) decât valoarea de piață. Iar unele opinii arată un preț chiar și de 100 de ori mai mic decât cel real. Furtul e atât de mare încât nici măcar comuniștii, partenerii de bloc ai lui Ceban, n-au votat”, a scris și deputatul PAS Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Președintele interimar al Platfromei DA, Dinu Plîngău, a venit cu o reacție, după ce consilierii din partid au votat proiectul de decizie prin care terenul din fața magazinului „UNIC” să fie vândut cu 2 691 792 de lei”. Plîngău a declarat că va solicita convocarea urgentă a Consiliului Național Politic, pentru a pune în discuție „retragerea sprijinului politic al consilierilor municipali din partea Platformei DA, responsabili de domeniul funciar”.

La 18 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a declarat că prin votul consilierilor Platformei DA a fost exectuată hotărârea CSJ din 31 iulie 2020, care este una irevocabilă și neexecutarea căreia ar putea duce la condamnarea RM de către CtEDO. „Bugetul municipal nu a avut nimic de pierdut”, a precizat Năstase. Cred că s-a grăbit Dinu puțin, dar pun asta pe seama lipsei de experiență. Știți câte greșeli am făcut și eu de-a lungul timpului?”, a mai adăugat acesta.

Totodată, consiliera Platformei DA Aliona Mandatii, care face parte din Comisia funciară, a cerut explicații, după ce „PAS a făcut scandal din aplicarea unei decizii de judecată” privind înstrăinarea terenului de 1,3 ha din fața „UNIC”. „De ce judecătorii care au emis astfel de decizii astăzi mai sunt în funcție și sunt priviți deja drept oameni buni?”, a declarat aceasta.

De cealaltă parte, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că Primăria municipiului Chișinău va contesta în instanța de judecată decizia CMC privind vânzarea lotului de teren aferent magazinului Unic.

Ala Tîșcu a preluat mandatul de consilier în CMC din partea Platformei DA în octombrie 2021, după ce patru aleși locali PAS au renunțat la mandatul de consilier în favoarea celui de deputat, iar în locul lor a venit doar unul, celelalte mandate rămase vacante fiind atribuite Platformei DA.


Pub