(doc) Decretul de recunoaștere a independenței republicilor Donețk și Lugansk

Președinția Federației Ruse a publicat decretul privind recunoașterea republicilor Donețk și Lugansk, semnat ieri de președintele rus, Vladimir Putin.

Foto: Captură video

Duma de stat a Federației Rusea ratificat independența Donețk și Lugansk cu votul unanim al deputaților.

„Pornind din cerințele poporului și refuzul Ucrainei de a regula conflictul pe cale pașnică în conformitate cu Tratatul de la Minsk, se declară suverane și independente regiunile Donețk și Lugansk”, arată textul decretului semnat.

Președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Împreună cu liderii separatiști din regiune a pus semnătura pe declarația de prietenie și ajutor reciproc.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că vrea soluționarea diplomatică a conflictului cu Rusia, însă „Ucraina are dreptul la apărare individuală și colectivă”.

Șefa statului, Maia Sandu, a exprimat angajamentul ferm de susținere a suveranității și integrității Ucrainei, după recunoașterea de către Federația Rusă a republicilor separatiste din Donbas.

Președintele româniei, Klaus Iohannis, a enunțat poziția României vizavi de recunoașterea de către Federația Rusă a republicilor Donețk și Lugansk, care, spune Iohannis, este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. „România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei”, a scris președintele României.


Pub