Topul celor mai slabe Guverne din ultimii 10 ani, realizat de cetățeni: Gavrilița, Filat și Cabinetul condus de Maia Sandu

Aproape 29 la sută din cetățeni cred că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost cel mai rău din toate Executivele care au guvernat R. Moldova în ultimii 10 ani. Cel puțin așa arată datele ultimului Barometru socio-politic, realizat de IMAS, în februarie.

Foto: UNIMEDIA

„Care credeţi că sunt cele mai mari realizări de până acum a Guvernului condus de Natalia Gavriliţa?”, au fost întreați respondenții. Iată cum au răspuns:


„Vedem o listă destul de scurtă și cu ponderi foarte mici. Printre realizări sunt menționate mărirea de pensii și alocații, lupta cu corupția, dar vorbim despre 4-5%, de alte 2% care apreciază compensațiile la gaz și din păcate, vorbim despre 80% din persoane care nu au indicat nicio realizare”, a explicat directorul IMAS, Doru Petruți.

Respondenții au fost rugați să dea o notă, de la 1 la 10, actualei guvernări (Guvernul Gavriliţa), pentru perioada de activitate de până acum.



„Prin comparație putem vedea că crește foarte accentuat, față de luna noiembrie, ponderea notelor foarte slabe, de 1 și 2, de la 22% la 34%, în timp ce ponderea notelor bune (7,8,9,10) este într-o scădere considerabilă”, a notat Doru Petruți.

Tot pentru evaluarea prestației Guvernului Gavrilița, cetățenii au fost întrebați cum văd evoluțiile din aceste 6 luni, dar și cum văd lucrurile după o perioadă de peste 1 an de la învestirea președintei Maia Sandu.


„Avem o singură excepție, unde părerea ponderilor pozitive este mai mare decât cea a părerilor negative. Vorbim despre relația cu țările UE, unde 41% consideră că lucrurile s-au îmbunătățit, iar 19% - că lucrurile s-au înrăutățit. În rest, între 35 și 75 la sută dintre respondenți spun că lucrurile s-au înrăutățit, mai ales relația cu Federația Rusă și nivelul de trai al oamenilor. Aici vedem ponderi de peste 70% a celor care spun că situația s-a înrăutățit. Comunicarea autorităților cu cetățenii e pe locul 3 în topul nemulțumirilor – 50%, lucru semnalat și în sondajul anterior. Există un decalaj de percepție între acțiunile Guvernului și modul în care ele sunt percepute de cetățeni. Nemulțumiri mari sunt și de modul cum merg lucrurile în domeniul sănătății și poate surprinzător, dar transparența deciziilor luate de cei de la putere – 48% spun că lucrurile se înrăutățesc”, a comentat Petruți.

Participanții au fost rugați să răspundă și la întrebarea: „În ultimii 10 ani, în ce perioadă Republica Moldova a fost cel mai rău guvernată?”


„Acest Guvern e perceput ca fiind cel mai slab în raport cu guvernele care au guvernat în ultimii 10 ani. Iar dacă ne uităm pe acest clasament, pe primele 3 poziții o să vedem Guvernul actual, Guvernul lui Vlad Filat și Guvernul Maiei Sandu, toate trei de dreapta. Așadar, trebuie confirmări la populație și de schimbat aceste percepții, care cumulează procente foarte mari”, a comentat directorul IMAS.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2022, pe un eșantion de 1123 respondenţi, cu vârsta de peste18 ani, din 79 de localități, cu o marjă de eroare de circa 3%.


Pub