Prima reacție a lui Andrei Spînu după ce contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a ajuns pe mâna presei

Vicepremierul, Andrei Spînu, nu va comenta veridicitatea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, scurs astăzi în presă. „Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a scris Spînu.

Foto: UNIMEDIA

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că a inițiat o anchetă internă la Moldovagaz după ce contractul cu Gazprom a fost scurs în presă. Acesta susține că „scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre SA Moldovagaz și PJSC Gazprom și securitatea energetică a țării în ansamblu”.

Contractul a fost publicat de anticorupție.md, după ce l-au primit pe adresa de email. Aceștia scriu că reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Fostul premier, Ion Chicu, a făcut o analiză a formulei de calcul a prețului la gaz, după ce contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost scurs în presă și l-a acuzat pe vicepremierul, Andrei Spînu, că „a nenorocit moldovenii cu unele amendamente la această formulă”

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și a promis că va face un demers oficial în acest sens. „Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta. Până pe 29 decembrie, o solicitare în acest sens nu a fost făcută.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Anterior, Andrei Spînu a spus că și-ar fi dorit publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, dacă ar ține de competența sa, însă consideră că formula este una avantajoasă pentru cetățenii Moldovei.


Pub