Aspecte importante ce ţin de terenul aferent Centrului Comercial UNIC din capitală

După ce în spaţiul public au apărut diverse interpretări privind executarea de către Consiliul Municipal Chişinău a deciziei definitive a Curţii Supreme de Justiţie privind vânzarea terenului aferent Centrului Comercial UNIC, administraţia Centrului a făcut mai multe clarificări importante.

Foto: locals.md

Leonid Sidorov, directorul general al UNIC, pentru PRO TV Chişinău, a explicat nuanţele ce ţin de suprafaţa terenului. Potrivit spuselor sale, nu e vorba de un teren aferent de 1,3 hectare, cum se vehiculează, deoarece circa 1 ha e terenul de sub clădire, iar terenul din faţa Centrului este de 0,28 ari.

„Nicidecum nu vorbim de faptul că s-a vândut în fața UNIC 1 hectar şi 30 de ari”, a menționat el.

Referitor la preţul la care s-a vândut terenul, administraţia UNIC menţionează că a fost calculat după un anumit coeficient, reieşind din decizia instanţei de judecată.

Astfel, reprezentanţii UNIC atrag atenţia că ulterior deciziei instanţei de judecată, prin Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului s-a stabilit că terenurile aferente trebuie privatizate la preț de piață, care se stabileşte de un evaluator independent.

„În cazul respectiv nu pot să fie aplicate aceste modificări la lege, deoarece legea nu poate fi retroactivă. A fost aplicată legea care era în vigoare la momentul apariției situației juridice din 2016 și, mai mult decât atât, la emiterea hotărârii legea nu s-a schimbat”, a precizat avocatul CC UNIC, Leonid Popescu.

Reprezentanții UNIC spun că, consilierii municipali au acționat în conformitate cu legea, așa cum în acest sens există și o hotărâre judecătorească.

Administraţia UNIC mai spune că nu are nicio intenţie de a construi ceva pe terenul aferent Centrului comercial, ci doar de a moderniza şi înfrumuseţa zona.


// console.log('no ads situation')