Un angajat al MAI și un amic de-al său, trimiși pe banca acuzaților: Ar fi perfectat certificate de vaccinare anti-Covid false
Procuratura anticorupție, informează că, la 18 februarie 2022, a terminat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, două episoade dintr-un dosar penal privind falsificarea certificatelor de vaccinare contra Covid-19, în care sunt vizați un registrator și un intermediar implicați în schema infracțională.
Foto: clickondetroit.com
Registratorul, care deținea o funcție publică în cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, a fost pus sub învinuire pe două capete de acuzate de corupere pasivă, infracțiune prevăzută de art. 324 alin. (4) din Codul penal, iar intermediarului i s-a incriminat traficul de influență, urmat de obținerea rezultatului urmărit, infracțiune prevăzută de art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal.

Astfel, în cadrul investigațiilor penale realizate, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada august-septembrie 2021, persoana publică din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, fiind desemnată în calitate de registrator al Centrului de vaccinare instituit în cadrul Unității militare, urmărind scopul realizării unor interese personale a organizat o schemă infracțională de perfectarea a certificatelor de imunizare Covid-19, false, cu ajutorul intermediarului, cu care se afla în relații amicale.

Prin urmare, într-un caz, persoana care avea calitatea de intermediar în schema infracțională, a pretins și primit 300 euro pentru perfectarea a trei certificate Covid-19 false, eliberate în privința a trei persoane, dintre care 150 euro i-a transmis persoanei publice din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

Într-un alt caz, intermediarul a pretins și primit suma de 100 euro, dintre care 50 euro i-a transmis aceluiași funcționar din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, în scopul eliberării unui certificat Covid-19 fals.

La rândul său, persoana publică, în schimbul acceptării și primirii mijloacelor bănești ce nu i se cuvin avea sarcina de a introduce datele persoanei în Registrul de Evidență Electronică și eliberarea nemijlocită a certificatului de vaccinare Covid-19, fals.

În consecință, cetățenii beneficiau de certificate de vaccinare Covid-19, fără prezență efectivă a acestora în incinta Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, pentru imunizare, beneficiind de drepturi la utilizarea acestora atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare ei.


Pub