Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea lui Putin de a trimite armata în Donbas

Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Camera superioară a parlamentului rus a anunţat senatorii marţi că sesiunea lor va continua după ora 15:00 GMT, o decizie neobişnuită, luată după ce ambele camere legislative ale Rusiei au votat mai devreme recunoaşterea formală a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei şi Duma (Camera Deputaţilor) au ratificat mai devreme în unanimitate două tratate cu regiunile Doneţk şi Lugansk, care deschid calea trimiterii de trupe ruseşti în aceste provincii separatiste din estul Ucrainei. Tratatele mai prevăd, printre altele, semnarea de acorduri în diferite domenii, de la cel militar şi tehnico-ştiinţific până la cel social, precum şi susţinerea de către Rusia a sistemelor financiar-bancare din cele două provincii secesioniste.

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, astăzi, că va analiza solicitarea Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, cu privire la ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după ce Vladimir Putin, a recunoscut, ieri, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a dispus desfăşurarea trupelor ruse în provincia Donbas, cu scopul de a asigura „menţinerea păcii”, relatează Unian.

Președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Împreună cu liderii separatiști din regiune, a pus semnătura pe declarația de prietenie și ajutor reciproc.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că vrea soluționarea diplomatică a conflictului cu Rusia, însă „Ucraina are dreptul la apărare individuală și colectivă”.

Șefa statului, Maia Sandu, a exprimat angajamentul ferm de susținere a suveranității și integrității Ucrainei, după recunoașterea de către Federația Rusă a republicilor separatiste din Donbas.

Președintele româniei, Klaus Iohannis, a enunțat poziția României vizavi de recunoașterea de către Federația Rusă a republicilor Donețk și Lugansk, care, spune el, este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. „România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei”, a scris Iohannis.


Pub