Năstase, după scurgerea contractului cu Gazprom: Trădare națională din partea guvernării. Să nu se ascundă după spatele îngust al lui Spînu

Andrei Năstase acuză Guvernul și pe vicepremierul Andrei Spînu de faptul că ar fi semnat un contract păgubos cu Gazprom, în urma căruia, cetățeniii de pe malul drept al Nistrului ar fi nevoiți să „plătească și consumul celor din regiunea transnistreană”. Acesta mai susține că scandalul legat de atribuirea unui teren magazinului UNIC, decizie care a provocat critici dure în CMC, dar și în afara acestuia, ar fi fost pus la cale de actuala guvernare, pentru a „linșa politic” Platforma DA, care a cerut de mai multe ori publicarea contractului la gaz

Foto: UNIMEDIA

„Cred că toată lumea a înțeles ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor zile, de ce a fost nevoie de acest circ, scandal, organizat de guvernarea incompetentă care își bate joc de cetățenii RM.

Despre acest contract cu privire la livrarea gazului, pe care noi l-am cerut de-a lungul timpului, să fie făcut public, transparent, să știe oamenii pentru ce plătesc, cum s-a negociat. Insistența cu care am cerut acest lucru a supărat guvernarea, iată de ce mi-au pus la cale acest linșaj mediatic pe o speță absolut legală, în care eu personal, împreună cu colegii mei din CMC, am decis să respectăm legea, statul de drept, hotărârea instanței de judecată, în pofida deficiențelor și a riscurilor pe care le suportăm din punct de vedere politic.

Acest contract a fost scurs în presă și făcut public pe surse, aflu astăzi că a fost cunoscut de mai multă lume, de vreo săptămână încoace. Era lesne de știut că odată apărut în spațiul public, acest contract va crea animozități, supărări la nivelul populației, iată de ce, timp de mai bine de 4 zile au continuat cu acest spectacol de prost gust de la CMC.

Avem politicieni specialiști în a schimba o temă pe alta, așa cum s-a întâmplat pe timpul lui Plahotniuc, când furau miliardele, ei schimbau accentele și vorbeau despre tancurile rusești”, a declarat Andrei Năstase, într-un live pe Facebook.

„Acest contract face dovada faptului că suntem în fața unei trădări naționale a RM, care trebuie anchetată penal. În zilele ce urmează voi face o plângere la Procurorul General, cu privire la trădarea de țară, care vine din partea acestei guvernări și nimeni nu ar trebui să se ascunde după spatele îngust al acestui domn pe nume Spînu. Responsabilitatea o poartă de la președinte la prim-ministru și la întreg Cabinetul de miniștri, care a acceptat sau nu, a dat mandat sau nu acestui domn pe nume Spînu, să negocieze în halul în care a făcut-o, contractul cu Gazprom, un contract păgubos pentru RM, care ne vorbește despre componenta penală.

Noi cu toții, fără a împuternici acest Guvern, aceste vicepremier, am ajuns să plătim facturile celor din stânga Nistrului, nici pe timpul lui Plahotniuc, nici pe timpul lui Dodon nu ni se întâmpla chestia ast, să o plătim gazul cheltuit de cei din Transnistria, de niște întreprinderi care cheltuie enorm, pentru produceri de cu bictoin, pentru afaceri de miliarde noi,c etățenii RM, trebuie să plătim pentru ei”, a mai spus Năstase.


Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban,  a declarat, astăzi, că a inițiat o anchetă internă la Moldovagaz după ce contractul cu Gazprom a fost scurs în presă. Acesta susține că „scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom și securitatea energetică a țării per ansamblu”.

Contractul a fost publicat de anticorupție.md, după ce l-au primit pe adresa de email. Aceștia scriu că reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze situația, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și a promis că va face un demers oficial în acest sens. „Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta. Până pe 29 decembrie, o solicitare în acest sens nu a fost făcută. Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Tot astăzi, Aliona Mandatii a anunțat că părăsește fracțiunea Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău și își retrage votul pentru decizia cu privire la atribuirea terenului de lângă UNIC. Totodată, Mandatii a declarat că rămâne în CMC, în calitate de consilier independent. Aceeași decizie a fost luată și de consiliera Ala Tîșcu.

Scandalul s-a iscat după ce un teren de 1,3 hectare, din fața magazinului universal „UNIC”, a fost vândut cu 2 691 792 de lei, decizie luată în cadrul ședinței CMC din 17 februarie, cu votul consilierilor PSRM și al celor din Platforma DA. La rândul lor, consilierii PAS s-au arătat nemulțumiți și au declarat că vor contesta în instanță hotărârea.

„De 19 ori mai puțin (!) decât valoarea de piață. Iar unele opinii arată un preț chiar și de 100 de ori mai mic decât cel real. Furtul e atât de mare încât nici măcar comuniștii, partenerii de bloc ai lui Ceban, n-au votat”, a scris și deputatul PAS Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Președintele interimar al Platfromei DA, Dinu Plîngău, a venit cu o reacție, după ce consilierii din partid au votat proiectul de decizie prin care terenul din fața magazinului „UNIC” să fie vândut cu 2 691 792 de lei”. Plîngău a declarat că va solicita convocarea urgentă a Consiliului Național Politic, pentru a pune în discuție „retragerea sprijinului politic al consilierilor municipali din partea Platformei DA, responsabili de domeniul funciar”.

La 18 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a declarat că prin votul consilierilor Platformei DA a fost exectuată hotărârea CSJ din 31 iulie 2020, care este una irevocabilă și neexecutarea căreia ar putea duce la condamnarea RM de către CtEDO. „Bugetul municipal nu a avut nimic de pierdut”, a precizat Năstase. „Cred că s-a grăbit Dinu puțin, dar pun asta pe seama lipsei de experiență. Știți câte greșeli am făcut și eu de-a lungul timpului?”, a mai adăugat acesta.

Totodată, consiliera Platformei DA Aliona Mandatii, care face parte din Comisia funciară, a cerut explicații, după ce „PAS a făcut scandal din aplicarea unei decizii de judecată” privind înstrăinarea terenului de 1,3 ha din fața „UNIC”. „De ce judecătorii care au emis astfel de decizii astăzi mai sunt în funcție și sunt priviți deja drept oameni buni?”, a declarat aceasta.

De cealaltă parte, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că Primăria municipiului Chișinău va contesta în instanța de judecată decizia CMC privind vânzarea lotului de teren aferent magazinului Unic.


Pub