Ce trebuie să știi despre războiul lui Putin

  • Ieri, 21 februarie, Vladimir Putin a recunoscut „independența” Republicilor Donețk și Luhansk din Ucraina și trimite trupe de „menținere a păcii”, legalizând, astfel, trupele care „s-au rătăcit” acolo din 2014. Duma l-a convins insistent să o facă, iar Serghei Narîșkin, probabil pentru că n-a învățat tema suficient de bine, chiar a propus nu doar recunoașterea independenței celor două republici, ci direct încorporarea lor în cadrul Federației Ruse. 
  • În discursul său adresat poporului rus, Vladimir Putin a declarat că Ucraina modernă a fost „creată” după 1917 de către Lenin și asociații săi. Vezi discursul integral aici.
  • „Vladimir Putin se află într-o derivă ideologică și a ținut un discurs cu considerații rigide și paranoice”, a declarat un reprezentant al președinției franceze.
  • „Nu suntem în februarie 2014, ci în februarie 2022. Suntem o altă țară, avem o altă armată”, a declarat președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski, condamnând acțiunile Federației Ruse. „Suntem pe pământul nostru, nu ne este frică de nimic și nu datorăm nimănui nimic. Nu vom ceda nimic. Avem un singur obiectiv, pace în Ucraina”, a adăugat acesta. Discursul integral aici.
  • Aproape imediat, reprezentanții Uniunii Europene și-au declarat susținerea pentru Ucraina și au amenințat cu sancțiuni împotriva Rusiei, la fel ca președintele SUA, Joe Biden. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia de „pregătirea unei invazii în Ucraina”. 
  • În Moldova, atât președinta Maia Sandu, cât și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au condamnat acțiunile Federației Ruse și și-au exprimat susținerea pentru suveranitatea Ucrainei. 
  • Una dintre cele mai importante întrebări acum se referă la granițele republicilor recunoscute de Federația Rusă. Asta pentru că, de facto, trupele rusești nu controlează întreg teritoriul Donbasului, care corespunde și fostelor regiuni din Ucraina, ci doar o parte din acesta. Dacă recunoașterea include granițele de la „referendumurile” din 2014, asta ar însemna că Rusia are un pretext să atace trupele ucrainene care mai controlează o parte din Donbas, creând presiune și o posibilă deschidere pentru a ataca Kievul.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.