Rușii țin hățurile livrărilor de gaze. Qatar avertizează: Este ”aproape imposibil” să se înlocuiască metanul rusesc

22 Feb. 2022, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2022, 16:45 // Actual //  Lupu Eduard

Nici Qatar şi nicio singură ţară nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze ruseşti către Europa cu gaze naturale lichefiate (LNG), în caz de perturbări din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat marţi Saad Al-Kaabi, ministrul Energiei al statului din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Tensiunile geopolitice s-au accentuat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse „să menţină pacea” în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni pregătesc un pachet de sancţiuni contra Rusiei, dar acestea ar putea afecta fluxul de gaze ruseşti către Europa.

„Cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio o singură ţară care să poată înlocui acest nivel de gaze, nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate”, le-a spus jurnaliştilor Saad al-Kaabi la o conferinţă pe terme energetice desfăşurată la Doha.

Acesta a adăugat: „Majoritatea volumelor de LNG sunt legate de contractele pe termen lung şi destinaţiile sunt precise. Aşadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze ruseşti livrată Europei este aproape imposibil”.

Qatar, unul din principalii producători globali de gaze naturale lichefiate, a fost recent abordat de autorităţile SUA pentru a schimba traseul livrărilor de gaze către Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina şi Washingtonul impune sancţiuni Moscovei.

Majoritatea exporturilor Qatarului de gaze naturale lichefiate sunt către clienţii din Asia, pe baza contractelor pe termen lung, dar sunt trimise cargouri şi spre Europa.

Kaabi a explicat că nivelul contractelor pe care le poate redirecţiona Qatar spre Europa este de doar 10-15%.

Terminalele europene de gaze naturale lichefiate au capacitate disponibilă limitată pentru a absorbi livrările suplimentare din SUA sau din alte state, în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către blocul comunitar.

Au avut loc, se asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pune propriile comenzi la dispoziţia UE.

Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un efort de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile administrative, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern în martie 2024, prin care au fost aduse modificări semnificative în procesul de înmatriculare a vehiculelor. Agenția Servicii Publice spune că scopul principal este reducerea numărului de vizite la ghișeu și eliminarea unor acte obligatorii.

Potrivit noilor modificări, mai multe documente nu vor mai fi necesare în procesul de înmatriculare, dacă datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi accesate prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect. Astfel, obligativitatea prezentării multiplelor formularelor a fost eliminată în următoarele situații:

– Asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule)
– Dovada inspecției tehnice periodice valabile
– Dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor

De asemenea, nu mai este necesară prezentarea vehiculului la Agenția Servicii Publice pentru prestarea serviciilor de:

– Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate
– Eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare
– Radierea din evidență a vehiculului

Astfel, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilizării vehiculului. Aceste schimbări sunt parte a efortului guvernamental de modernizare și simplificare a serviciilor publice pentru cetățeni și întreprinderi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău