9 artiști de artă decorativă care pot să-ți înfrumusețeze casa

Obiecte din arta decorativă le vei găsi cel mai des în casele oamenilor și în instituțiile publice. Executate în tehnici diferite, dar cu o măiestrie pe alocuri desăvârșită, ele totuși nu pretind să transmită mesaje artistice serioase, ci sunt create pentru a decora spațiul, o mare parte din lucrările acestor artiști fiind și funcționale.

Moldova.org îți prezintă 9 tineri artiști plastici specializați în arta decorativă, ale căror creații te cuceresc din prima și să vrei să le ai în preajmă în viața de zi cu zi. 

Și cine știe, poate peste sute sau mii de ani, anume lucrările acestor tineri vor rămâne în istoria artei, pentru că dacă ar fi să analizăm trecutul, din toate civilizațiile demult adormite au supraviețuit anume sculptura și ceramica, ca o tendință firească a omului către frumos. 

Vasile Burdila

 

Este unul din cei mai cunoscuți tineri ceramiști din Moldova. Spuneatracția către arta ceramicii o are datorită argilei – un material foarte plastic și plăcut la modelat sau olărit. „Pentru a fi un bun artist în ceramică trebuie să ai un dar de la Dumnezeu, să îți placă ceea ce faci. Acest meșteșug necesită multă răbdare”, zice artistul. Potrivit lui, ca să izbutească ceva, meseriașii trebuie să se promoveze singuri.

Alexandra Petras  

Exponentă a artei decorative aplicate, creează imprimeuri cu un print color și luxuriant. Eșarfele sau rochiile de mătase personalizate create de Alexandra sunt lejere ca o adiere de vânt și vivace ca o zi de primăvară. „Lucrez în diferite tehnici, dar principalele sunt – papier-mâché și batic fierbinte. În lucrările mele, mă concentrez pe texturi și forme, găsind inspirație în natură”, spune modest despre ea artista.

Maria Michitici 

Este o artistă tânără specializată în arte decorative cu un profil variat de creații. Printre lucrările sale vei găsi compoziții abstracte, panouri decorative, tapiserii țesute manual, obiecte decorative din pâslă. În plus, vei vedea contactul și combinația dintre industria modei și artele plastice decorative. 

Olga Roșca  

Olga creează lucrări din ceramică de mai bine de 15 ani. Este lectoră în cadrul Departamentul arte decorative și sculptură la AMPTAP. Lucrările sale sunt înalt apreciate atât de critici, cât și de simpli admiratori. Chiar și pe profilul său de pe Facebook, admiratorii creațiilor ei menționează că lucrările Olgăi Roșca par, înșelător, făcute fără mare efort, însă acestea conferă un dinamism aparte materialelor clasice. Ele parcă confirmă axioma că arta bună este născută din rafinament, iar eleganța ei nu are nevoie să fie complicată pentru a fi apreciată.

Valentina Arcadi 

Lutul a cucerit-o din prima clipă. A fost o dragoste la prima vedere, deși mereu a fost atrasă de culori și pictură. Ceramista spune că lutul este un material cu foarte mult caracter, de aceea ai mereu ceva de învățat. Nu contează câți ani te-ai dedicat acestei meserii, în orice moment lucrarea ta poate crăpa sau surpa. Îi place să creeze lucrări multifuncționale care, pe lângă mesajul artistic, să fie utile. Multe din creațiile ei pot lua locul unei vaze, în care pui apă și flori, sau să fie utilizate pe post de corp de iluminat dacă îi adaugi lămpile potrivite. Astfel, cu un asemenea obiect în casă, decizi singur ce funcție îi vei da, va fi sculptură, vază sau corp de iluminat. 

Nicolae Șcaterman 

Nicolae și fratele lui geamăn Andrei au fost remarcați chiar în timpul studiilor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ambii sunt tineri, energici și curioși să descopere lumea. Ei cred că frumusețea poate fi reflectată pe pânză sau modelată din lut. În 2018, Nicolae Șcaterman a venit cu 29 de tauri din ceramică, toți diferiți, la Moldavian Design Week. Atunci zicea că în fiecare dintre noi se ascunde un adevărat taur, doar că este necesar să-l descoperim, să-l trezim. Încă în timpul studiilor, a descoperit frumusețea Spaniei, a orașului Santander, unde împreună cu fratele său au decis să construiască un mecanism pentru olărit. Printre ultimele lucrări ale artistului se numără ciclul „60 de secunde”, în care artistul imortalizează în lut clipele din trecut, prezent și viitor marcate de deciziile noastre.

Antonina Guretskaia

Artista spune că a nimerit accidental la Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design de la AMTAP, dar viața a demonstrat mai târziu că nimic nu se întâmplă din întâmplare. Pictează și creează lucrări decorative în tehnica baticului și arta tapiseriei, lucrări îmbibate cu o multitudine de emoții și o energie puternică. Îi place să improvizeze și spune că nu știe niciodată ce va fi la sfârșit. În timpul procesului lucrează la nivel intuitiv, iar rezultatul este cel mai adesea neașteptat. Uneori nici nu știe la ce să se aștepte.

Ioana Ciobanu 

De lucrările ei din ceramică te îndrăgostești la prima vedere. Spune că fiecare dintre acestea o reprezintă și niciuna dintre ele nu se poate repeta. „Ceramica dezvoltă într-un artist în primul rând răbdarea. Poate sună banal, dar e adevărat. O simt pe propria piele”, declară ea. Îi place să urmărească tendințele, să încerce să facă ceva nou, „dar în nici într-un caz să copiez pe cineva”, spune artista.

Viorica Moldovan 

Cei care cunosc lucrările Vioricăi Moldovan spun că e „o ceramistă magică”. Mai organizează atelierele de ceramică Roata olarului și modelaj. Anul trecut a participat la Festivalului Batem fierul la conac din România, unde participanții au fost copleșiți de lumea formelor, a pământurilor, a glazurilor și a cuptoarelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.