Reacția Maiei Sandu la recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk de către Putin

maia sandu
Foto: Facebook/Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a venit cu reacție la recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk de către președintele Rusiei Vladimir Putin. Acesta a scris într-o postare pe Twitter că (,) condamnă ferm aceste acțiuni.

„Condamnăm ferm recunoașterea de către Rusia a zonelor separatiste din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina. Acest lucru este în mod evident împotriva legii internaționale. Moldova rămâne ferm angajată să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.”

Amintim că astăzi, 21 februarie, Putin a recunoscut independența regiunilor Lugansk și Donețk. Declarația lui Putin privind recunoașterea independenței a acestor regiuni a fost făcută printr-o adresare televizată către cetățenii ruși la postul Rossiia 24. În cadrul translației live, au fost transmise și imagini cum Putin a semnat documentele privind recunoașterea independenței acestor regiuni.

Decizia luată de Putin astăzi intră în contradicție cu declarațiile făcute de Kremlin săptămâna trecută, în care se menționa că proiectul votat săptămâna trecută de Duma de Stat (parlamentul Rusiei) privind recunoaşterea independenţei a regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.


Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de astăzi (21 februarie 2022).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected].

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente