(video) Șeful Comisiei de securitate, despre un eventual conflict în regiune: „Trebuie să fim pregătiți pentru fluxul de emigranți și asta nu va fi ieftin”

În cazul în care situația va escalada la hotarul ruso-ucrainean, țara noastră trebuie să fie pregătită pentru fluxul de emigranți care poate veni din Ucraina, susține șeful Comisiei parlamentare Securitate, Lilian Carp. „Vom avea un flux destul de mare de emigranți și asta din mai multe cauze. În primul rând sunt vorbitori de limbă rusă și vor putea mai ușor să se integreze pe teritoriul RM”, a spus acesta, la Puterea a 4-a de la N4.

Foto: colaj/UNIMEDIA/digi24.ro

„Noi când vorbim despre scenarii, vorbim despre cum poate escalada situația de la hotarul ruso-ucrainean, iar noi aici la Chișinău trebuie să fim pregătiți pentru fluxul de emigranți care poate veni din Ucraina și acest lucru nu este destul de ieftin pentru a putea face față acestor provocări.

Mai ales că trebuie să faci față și trierii unor persoane, să nu infiltrezi anumite elemente criminale pe teritoriul țării și multe alte lucruri, despre aceste lucruri noi vorbim în general, despre faptul că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație de criză în zonă, care se poate întâmpla.

Dacă doamne ferește escaladează situația vom avea un flux destul de mare de emigranți și asta din mai multe cauze. În primul rând sunt vorbitori de limbă rusă și vor putea mai ușor să se integreze pe teritoriul RM și cumva asta după estimările pe care le facem ar putea fi un flux foarte mare”, a spus Carp.

Situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei, scrie digi24.ro. Doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. Echipele de monitorizare ale OSCE au înregistrat sute de încălcări ale armistiţiului, în ultimele zile, iar o încercare de mediere a eșuat, pentru că delegația rusă nu s-a prezentat la discuții. 

În același timp, autoritățile germane și franceze le transmit cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina, iar două mari companii aeriene își suspendă zborurile către Kiev.

Duminică, autoritățile ucrainene au anunțat închiderea unuia dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, ca urmare a bombardamentelor frecvente din partea rebelilor.


Pub